Gebeliğe Hazırlık
Gebelik bir çiftin hayat akışını en radikal biçimde değiştirecek ve en önemli kararlardan biridir. Bu nedenle, en sağlıklı gebeliği geçirmek gebeliğe ruhsal ve bedensel olarak kendinizi en iyi şekilde hazırlamakla mümkün olur. NE YAZIK Kİ bu kadar önemli bir karar son derece kolayca ve sorumsuzca da alınabilmektedir. Tüm ANNE ve BABA adaylarının gebelik kararını bir hevesten çok, toplumsal ve bireysel bir sorumluluk olarak algılamaları ve kendilerini buna da hazır görmeleri önemlidir. Tüm bunları düşünerek, gebelik öncesinde kendinizi ruhsal, bedensel ve zihinsel olarak hazırlarken, olası tıbbi sorunların da tespit edilip, tedavi edilmesini sağlamak gerekir.
Öncelikli olarak gebelik planlarken doktorunuzla 3 ay öncesinde bir ön görüşme yapmanızda önemli yararlar vardır. Doktorunuz, sizin sağlık ve sosyal bakımlardan özgeçmişinizi değerlendirecek, muayenenizi yapacak, çeşitli tetkikler yapacak bu şekilde gebelik sırasında oluşabilecek anormal durumlar karşısında hem sizi hem de kendisini hazırlayacaktır. Ayrıca, gebelikten 3 ay önce başlandığında faydası olacak olan (folik asit) desteği ile, “nöral tüp defekti” denen sinir sisteminde omurilik kanalının tam kapanamamasına bağlı anomaliler büyük oranda önlenir.
Doktorunuzun yapacağı tetkik ve muayeneler, önereceği tedaviler yanında sizin de yaşam tarzında değiştirmeniz gereken şeyler olacaktır.
Öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz. Yağ ve şeker tüketiminizi azaltmalısınız. Proteinden zengin öte yandan karbonhidratlardan daha zayıf bir beslenme şekli seçmelisiniz. Yağsız süt ve süt ürünleri, balık ve beyaz etler diyetinizde yer almalıdır. Mutlaka taze meyve ve sebze tüketiminizi arttırmalısınız, bunun yanında makarna, baklagiller gibi farklı besin gruplarını da tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
Sigara kullanıyorsanız, mutlaka bırakmalısınız. Sigara gebe kalma şansını azaltır ve gebelikte kullanıldığında düşük ve çocukta gelişme geriliğine neden olur. Daha önce de belirttiğimiz gibi çocuk sahibi olmayı istemek ciddi bir sorumluluktur ve CİDDİ BİR KARARDIR. Sigarayı mı daha çok sevip, ANNE olmayı mı daha çok istediğinize karar vermelisiniz. Daha doğmadan çocuğunuzun sağlığına zarar verecek olan bir zararlıdan kendinizi kurtaramayorsanız LÜTFEN bir kere daha düşünün. Alkol ve Alkol ürünlerinden uzaklaşmalısınız.
Stres ve endişeden uzak durmaya çalışmalısınız. Özellikle gebeliğe karar verdikten sonra bunun bir süreç gerektirdiğini bilmelisiniz ve her ay hamile kalamadığınız için strese girmeyin. Her şey normal olsa, uygun zamanda ilişki olsa bile her ay için gebelik şansı %15 civarındadır. Haftada iki kere düzenli ilişkiye giren bir çiftin 6 ay sonunda gebe kalma şansı yaklaşık %75, bir yıl sonunda %80’dir.
Bu nedenle, ilk aylarda hemen gebelik oluşmaması sizde veya eşinizde bir anormallik olduğu anlamına gelmez. Çocuk yapmayı bir görev olarak görerek, takvimden gün sayıp saat hesabı yapmak bazen aşırı strese sebep olabilir.
Gebelik öncesi değerlendirme
Doğum öncesi danışmanlıkta hedef “arzu edilen her gebelikte, annenin sağlığına herhangi bir zarar vermeden, sağlıklı bir bebek doğurtulabilmesidir”.
Gebelik öncesi değerlendirme görüşme (anamnez) ile başlar. Bu görüşmede, eşiniz veya sizin ailenizde kalıtsal bir hastalığın varlığı; daha önce geçirdiğiniz hastalıklar veya operasyonlar, gebelik sırasında sorun oluşturabilecek annenin bilinen bir rahatsızlığının olup olmadığı, sorgulanacaktır. Bu sırada; kullandığınız ilaçlar, sigara alışkanlığı, mesleğiniz, önceki gebeliklerinizle ilgili bilgiler (doğum, düşük, kürtaj, gebelik sırasında ortaya çıkmış problemler, bebeklerin doğum kiloları, doğum haftaları, doğum şekli) gibi sorgulamalar da doktora gebelikte risk oluşturacak durumlar hakkında ipuçları verecektir.
Görüşme sonrası, doktorunuz jinekolojik muayene ve transvajinal ultrasonografi ile genital organları değerlendirmesini yapacaktır. Muayene sırasında jinekolojik enfeksiyonlar varsa öncelikle bunun tedavisi yapılacaktır. Son 1 yıl içinde smear testi yaptırmadıysanız yapılmasını önerecektir. Ayrıca, gebelik sırasında sorun yaratabilecek myom, yumurtalık kisti, rahim anormallikleri araştırılacak gerekirse bunların tedavisi sağlandıktan sonra gebe kalmanız önerilecektir. Son olarak, gebelik sırasında oluşacak değişimleri daha iyi algılayabilmek için boy, kilo ve tansiyonunuz ölçülecektir.
Muayene sonrasında sıra yapılacak laboratuvar incelemelerine gelir.
Gebelik öncesi yaptırılması gereken rutin testler:
- Daha önceden bilinmiyorsa gebe ve eşinin kan grubu (annenin kan grubu Rh negatif babanın kan grubu Rh pozitif ise kan uyuşmazlığı vardır)
- Tam kan sayımı
- Tam idrar tetkiki
- Kan grubu tayini (anne ve baba)
- Toksoplazma ve Rubella (kızamıkçık) tetkikleri
- Hepatit B taşıyıcılığı
Kan biyokimyasında kan şekeri, böbrek ve karaciğer fonksiyonları ile ilgili testler genellikle öyküde şüpheli bir durum varsa yapılır. Ayrıca, öyküde elde edilen pozitif bulguları netleştirmek için gerektiği taktirde doktorunuz başka tetkikler de önerebilir (örneğin adet düzensizliğinde hormonlar, tiroid fonksiyon testleri vb).
Tüm muayene ve laboratuvar bulgularının sonrasında doktorunuz size gebelik öncesi dikkate almanız gereken önerilerde bulunacaktır.
Kızamıkçık ve toksoplazma erken gebelik sırasında geçirildiği taktirde bebekte bazı ciddi problemlere yol açabilecek enfeksiyon hastalıklarıdır. Eğer, kızamıkçık antikorlarınız negatif ise bu hastalığa karşı bağışıklığınız yok yani duyarlısınız anlamına gelir. Bu durumda, size doktorunuz gebelik öncesinde aşı önerebilir. Kızamıkçık aşısı etkisi azaltılmış da olsa canlı virüslerden yapıldığı için aşı sonrası 3 ay süreyle hamile kalmamanız ve bu sürenin sonunda bağışıklık gelişip gelişmediğini kontrol ettirmeniz gereklidir. Toksoplazma antikorlarının negatifliği de bu hastalığa karşı duyarlılığı gösterir. Bunun aşısı olmasa da doktorunuz size dikkat etmeniz gereken hususları bildirecektir.
Gebeliğin erken döneminde folik asit eksikliği bulunması bebeklerde “nöral tüp defekti” denilen omurilik kanalının embriyolojik hayatta normal kapanamaması ile sonuçlanan anomalilere yol açabildiği gösterilmiştir. Bu nedenle, gebe kalmayı planlayan kadınlara folik asit verilmesi önerilmektedir. Doktorunuz gebelik öncesi dönemde folik asiti hangi dozda ve nasıl kullanacağınızı size reçete edecektir.
Muayene ve laboratuvar incelemeleri sırasında çıkabilecek sorunlara yönelik sorunlara yönelik spesifik öneriler de bu aşamada verilecektir. Ayrıca, ilk görüşmede konuşulmamışsa yaşam tarzı, beslenme, cinsel hayat, gebelik takipleri vb konularda da önerilerde bulunacaktır.
Merhaba doktor bey bir yakınımda topluca 23cm hacminde kahve renkte kanamalı görünümde hematom alanlarda içeren doku parçası 3K tanı adenokarsinomu düsündürucu bulgular. Konu hakkinda bilgi verir misiniz pazartesi tekrar doktora gidicez durum çok mu kötü tedavisi nedir
mail de atmışsınız oradan cevap yazdım
Cuneyt bey merhaba,
Daha onceki iki gebeligim gelisim olmadigi icin 8.haftada kurtaj ile sonuclandi. Ikinci kurtaj sonrasinda 3.5 cm kist olustu. Fakat bu ay dr kontrolunde folikul gorununce catlatma ignesi yapıldı ve vajinadan gunde 6 adet progestan kullandim. Ramazan olmasi nedeniyle iftar ve sahurda kisa araliklarla ilaci kullanmam nedeniyle iliski sirasinda vajinada surekli ilac kalantisi vardi. Bu sperm yapisini bozarak gebe kalmami engellemis olabilir mi? Birde iki kez dusuk yapmama ragmen henuz sperm testi yaptirmamizi isteyen doktor olmadi, sizce yaptirmali miyiz? Dusuklerin sperm yapisiyla ilgisi olabilir mi? Teşekkürler
düşüklerin sper yapısıyla yani morfolojisiyle alakası olmaz diyemem ama bu durumda sperm testi yerine periferik kanda kromozom analizi ikinizin de ayrı ayrı yaptırması ve sizin kanda pıhtılaşma bozukluğu var mı baktırmanız daha doğru olur
sperm sayımının pek önemi yok yani
Merhaba doktor bey, son adet tarihi 30 eylül ve 31 günde bir adet döngüm. Adetimi 5 gün geçe kan testi yaptırdım >10.000 çıktı. bu değerle bebeğin kesesi ve kalp atışı duyulur mu acaba. adetin geçeli dokuzuncu gün doktora gitmeyi planlıyorum. teşekkür ederim.
B HCG 10 bin üzerinde kalp atımı da duyulabilir. şimdiden hayırlı olsun
Hocam, 42 yaşındayım, eşim ‘hepatit b’ hastası, panik atak tedavisinde kullandığı ilaçlar karaciğerine zarar verdiği
için, ömür boyu ‘Hepsera’ kullanmak zorunda.
Benim sorum, bu ilaç sperm kalitesini bozar mı ya da bebekte herhangi bir anomaliye yol açar mı? Teşekkürler..
öncelikle yapacak bir şey yok ise öncelik sağlığı.. hepsera’nın ciddi bir sperm üzerine bilinen olumsuz etkisi yok ve bebeğe de anne kullanmıyor ise zararı olmaz. bayanlarda daha sıkıntılı kullanımı.
Merhaba hocam
Gebelik düşünüyorum, gerekli tüm testleri yaptırdım. Hepatit b ye karşı bağışıklığım olmadığı için aşı yaptırmam söylendi iki doz aşımı yaptırdım. Olası gebelikte üçüncü doz aşının gebelikte bir sakıncası olur mu ? Kimi uzmanlar gebelikte aşıyı tavsiye ederken kimileri tavsiye etmiyor, ne yapmam gerektiğini bilemiyorum.Kayınvalidem ve kayınbabam hepatit b taşıyıcısı ,bu durumda risk gurubuna giriyorum. Yaptırdığım iki doz aşı koruyuculuk sağlar mı?
Saygılar
doğrusu 2. dozdan sonra koruyuculuk başlar ve 3. aşının gebelikte yaptırılabileceği de yayınlarda belirtilir ama şahsen ben de yapılmasını tercih etmem.