Gebelikte Doktor Takipleri
Gebelik yaklaşık 40 hafta sürecek bir uzun bir süreçtir ve hekim ve hastane seçiminiz son derece önemlidir. Hekiminizin ve hastanenizin size güven ve CESARET vermesi, sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci geçirmeniz için son derece önemli olduğu kadar, stressiz ve huzurlu geçirilen bu süreç bebeğin de ruhsal açıdan daha uyumlu ve sağlıklı olması konusunda da çok etkilidir. İşte bu maratonun ilk 28 haftasında ayda bir, 36. haftaya kadar 2 haftada bir ve 36-40. haftalarda haftada bir doktor kontrolü gereklidir. Ancak herhangi bir risk veya şikayet varlığında doktorunuzun uygun göreceği şekilde daha sık kontroller olabilir.
İlk muayene için gebelikten şüphelendiğiniz anda doktorunuza başvurunuz. Erken dönemde yapılacak olan tetkik, muayene ve ultrason incelemeleri gebeliğin sağlıklı şekilde devamında, diabet (şeker), Guatr, Hipertansiyon gibi sistemik hastalıkların tespitinde veya başlangıcının belirlenmesinde, bulaşıcı enfeksiyona hastalıklarının varlığının ve önleminin alınmasında son derece belirleyicidirler.
İlk muayenede gebeliğinizin yaşı, anne ve fetusun sağlık durumları belirlenecek ve gebelik süreci ile ilgili olarak plan yapılır. Yine ilk muayenede doktorunuz, tüm gebelik takibi boyunca olacak olan değişimlerde yol referans olacak takım kan ve idrar tahlilleri istenecektir. Aynı zamanda gizli kalmış bazı enfeksiyon ve sistemik hastalıkların tespiti de bu şekilde mümkün olacaktır. Gebelerde asemptomatik yani belirti vermeyen idrar yolu enfeksiyonları sık olduğundan ve erken doğuma sebebiyet verebildiklerinden ayda bir idrar tahlilini tekrarlamakta fayda vardır.. İlk 8-10 haftaya kadar Ultrason muayenesinde değerlendirilmesinde vajinal yol tercih edilir. Vajinal ultrason henüz pelvis dışına çıkmamış gebelik ve fetus hakkında karından yapılan abdominal ultrasona göre çok daha net görüntü alınmasını sağlar. İlk ultrasonda amacımız, gebelik kesesine, Fetusun (bebeğiniz) kalp atımına ve herhangi bir kanama odağının var olup olmadığına bakarız. Fetal kalp hareketleri transvajinal ultrason ile 5,5 hafta civarında görülebilir ancak yumurtalama dönemi geç olan bayanlarda bu süre gecikebilir. İlerleyen muayenelerde gebelik pelvis dışına çıkacağından abdominal (karından yapılan) ultrason tercih edilecetir. Ancak erken doğum tehdidinde rahim boynu (serviks) uzunluk ve açıklığını değerlendirebilmek için vajinal ultrason kullanılır. Unutmayınız ki, ne vajinal ultrason ne de abdominal ultrason kanama, düşük yada herhangi başka bir şekilde ne size, ne de bebeğinize zarar vermeyecek güvenilir yöntemlerdir ancak bebeğinizin tüm sorunlarını tespit edebilecek yetenek ve teknolojiye de sahip değillerdir. Son derece yardımcı yine de yetenekleri sınırlı cihazlardır.
Gebelik boyunca her muayenenizde bebeğinizin kalp sesleri, bebek hareketleri ve gelişimi muayene ve ultrasonla takip edilirken, anne adayının da kilo alımı, tahlilleri ve kan basıncındaki değişimler değerlendirilecektir.
Gebeliğin 11-13. haftalarında ikili test (I. Trimester tarama testi) yaptırmanız istenecektir. Ultrasonla bebeğinizin boyu ve ense kalınlığı ölçülecek, daha sonra sizden alınacak kan sonuçları ile beraber yapılacak bir değerlendirme ile bebekte zeka geriliğinin sebebi olan Down sendromu ve ayrıca trisomi 18 ve nöral tüp defekti (bel kemiğinde açıklık) taranacaktır. Burada en önemlisi doktorunuzun ense kalınlığı ölçümü konusundaki ultrason yeteneği ve cihazının kapasitesidir.
16-18. haftalarda yapılan “üçlü tarama testi” yada yeni ve daha etkili kabul edilen ‘’dörtlü test’’ yine, Down sendromu, nöral tüp defekti ve trisomi 18 taraması yapılacaktır. Ancak daha önce ikili test yaptırılmış ve normal ise üçlü tarama testine gerek bulunmamaktadır. Bu haftada ultrason ile ilk anomali taraması yapılacaktır. İkili yada Üçlü tarama testlerinin sonucunda yüksek risk mevcut ise, daha önce özürlü bebek hikayesinde, kalıtsal geçişli bir hastalık mevcudiyetinde veya 37 yaş üzeri anne adaylarında amniyosentez ( bebeğinin amnion sıvısından alınan bir örnek ile genetik hastalık taraması) önerilebilir.
20-24. haftalarda en önemli ultrason taraması, yani ‘organ taraması’ yapılır. Bebeğinizi organ gelişimi hemen hemen tamamlandığı için, iyi bir ultrason ve işinin uzmanı bir hekim tarafından 2. Düzey ultrason ile organ taraması önerilecektir. Bu ultrason muayenesinde bebeğiniz göz bebeklerinden, beyin içindeki kıvrımların ve kanalların gelişimine kadar pek çok organı taranacaktır. Ne yazık ki daha önce de söylediğimiz gibi, her şeye rağmen olası problemlerin ancak %70’i tespit edilebilir yada görünebilir. Bunun en önemli sebepleri arasında bebeğinizin pozisyonu, ultrasonun cihazlarının teknik açıdan daha fazlasına imkan vermemesi ya da annenin bebekteki bazı sorunları karın içinde iken tolere ediyor iken doğum sonrası bebeğin kendi başına tolere edememesi gibi nedenler gelir.
24-28. haftalarda gizli şeker tarama testi (GCT) yapılacaktır. 50 gr glukoz ile yapılan bu testte glukoz içildikten 1 saat sonra kan şekeri ölçülür. Bu test üçlü test gibi bir tarama testidir. Eğer bunun sonucu anormal çıkarsa (140 mg/dl’nin üstü) tanı testi için 3 saatlik 100 gr glikoz testi (OGTT) yapılır. Bu testte açlık, 1., 2. ve 3. saat kan şekerleri sonuçlarına göre değerlendirme yapılır. Tam kan sayımı ve idrar tahlilleri da bu haftada tekrarlanabilir. Kan uyuşmazlığı olanlarda 28. haftada İndirekt Coombs testi yapılmalıdır. Negatif (yani etkilenmemiş) ise sonraki etkilenme riskini önlemek için koruyucu amaçlı Anti Rh İmmunglobulini (kan uyuşmazlığı koruyucu aşısı) yapılması faydalıdır.
28. haftadan sonra artık doktorunuza 2 haftada bir gitmeniz gerekecek.
32-36 hafta arasında Bu haftadan itibaren, fetal iyilik testleri (gerekirse daha önce) denilen: NST (Non-Stres Test), Doppler ultrasonu ve Biyofizik Profil’dir denilen testler başlayacaktır. NST, bir monitörr yardımı ile bebeğin kalp atışlarının sayımını ve düzenini takip ederek bebeğinizin stress durumunu ve oksijenlenme durumunu değerlendirirken aynı zamanda sizin de doğum sancılarınınız var olup olmadığını değerlendiren bir yöntemdir. Biyofizik profil, NST sonucuna ilaveten, ultrason ile bebeğinizin kalp atımı, göğüs hareketleri, kol bacaklarının hareketleri, tonusu ve amnion sıvı miktarının değerlendirilmesidir ve doktorunuzca her muayenede rutin olarak yapılacaktır, doppler ölçümü ile de, yine gelişmiş ultrason cihazlarının farklı bir çalışma prensibinden faydalanılarak bebeğin anne tarafından yeterli kan ve oksijen alıp almadığının tespit etmeye yardımcıdır.
Çalışan anneler 32. haftada isterlerse doğum öncesi iznine ayrılabilirler. İsterlerse bunun bir kısmını doğum sonrasına erteleyebilirler.
37. haftadan sonra muayeneleriniz haftalık olacaktır, lütfen aksatmayın
38 haftada (doğum belirtileri daha önce başlamamışsa) vajinal muayene ile bebeğin doğum kanalına girip girmediği, rahim ağzında açıklık olup olmadığı, normal doğum için bir engel olup olmadığı değerlendirilebilir, bu doktorunuzun vereceği bir karardır. Bu haftadan itibaren doktorunuzla doğum süreci, belirtileri ve acil bir durumda ne yapmanız gerektiği konusunda, daha önce konuşmadı iseniz, mutlaka konuşmalısınız.
Benim şahsen en sık karşılaştığım sorunlardan biri, hastalarımın her odadan çıkmadan önce sormak istedikleri şeyleri ‘unuttuklarını’ ifade etmeleridir. Bu nedenle kendilerine hep şunu öneririm, lütfen buzdolabınızı üzerine bir not kağıdı asın ve aklınıza gelen soruları oraya not alın. Muayene gelirken, eğer yanınıza almayı unutmaz iseniz, aklınızda bir soru işareti kalmayacaktır. Unutmayın, gebelik unutkanlığı tetikleyen bir durumdur ve pek çok soru işareti ve bilinmezi olan uzun bir süreçtir. Doktorunuz İNTERNETTEN daha bilgilidir ve sizi daha iyi tanır.
Doktor bey merhabalar . Gebeliğimin 6. Haftasındayım. Tsh değerim 2.95 çıktı. Gebeliğin ilk 3 ayında tsh değeri 2.5’un altında olması gerekir diyorlar . Müdahale edilmesi gereken bir durum söz konusu mu ? Teşekkürler ..
Henüz tedavi gerekirmiş gibi durmuyor ama T3 ve T4 de ölçülmesi ve 2 hafta sonra tekrar edilmesi uygun olur
Merhaba doktor bey ben 18 haftalık hamileyim çok şükür bi sorun yok ama ben resmen paronayak oldum ya bebegimin kalbi durursa diye düşünmekten kendimi alamıyorum. bu ev tipi kalp atımı dinlenen cihazlardan almayı tavsiye eder misiniz zararı var mı yoksa alınca daha cok mu düsünürüm endiselerim artar
asla böyle bir şeyi önermem.. hem zarar verebileceği için hem de faydası olmayacağı için. daha doğrusu bir psikolog desteği almanız
slm hocam
hocam ben dogum yapali 2 ay oldu bu ikinci dogumum.Hocam dogumumdan 15 gun sonra kabizlik basladi bende laevolac diye bi ilac verdi doktorum fakat onunda faydasi olmadi bugun resmen buyuk tuvaletime ciktigimda makatimdan kan geldi.Birinci dogumunda da ayni boyle olmustu doktorum bu ilaci o zamanda verdi ise yaramisti bi dahada olmamistim fakat bu ikinci dogumumda ise yaramadi cok rahatsizlik duyuyorum ve asiri aci hissediyorum oturamiyorum.Lutfen yardim edin nasil gecicek lifli gdalarda yiyorum fayda etmiyo.Lutfen yardim edin.
Gerekirse lavman bile yapılabilir ama buradan tedavi kararını ben veremem doktorunuza tekrar danışın
Merhaba Doktor Bey,
İkili tarama testi için randevumu 12 hafta 5 günlük iken ancak alabildim. Gecikmiş olmam değil mi?
Bu arada kan uyuşmazlığı testi de yaptırmam gerekiyor. Bu tarih onun içinde uygunmudur?
teşekkürler,
aynı tarihte ikisi de yapılır ve geç değil tabii ki
Cüneyt Bey merhaba,
İkili tarama testi sonucunda Tr 13/18 pozitif çıktı. doktorum istersem cvs yapırabileceğimi söyledi ancak çok emin olamadım ne yaptırmam gerektiği hakkında. rica etsem sizde yorumunu iletebilirmisiniz bu değerlere göre:
trisomy 21 trisomy 13/18
background risk: 1:326 1:624
ultrason risk: 1:2856 1:2689
biochemistry risk: 1:2407 1:28
adjusted risk: 1:6525 1:116
adjusted risk 1:116 çıktığı durumlarda ileri tetkik gerekir. CVS ya da anne kanında fetal DNA testi ya da amniosentez.
Trisomy 13/18 detaylı ultrasonda kendini bir şekilde belli edermiş. Yani bebekte bir bulguya rastlanırmış. Doğru mu acaba?
TRIZOMY’LERE Eşlik eden bazı fiziki görünüm sorunları (burun, parmak anomalisi veya gözler gibi) olduğu gibi bazı durumlarda kalp anomalileri de olabilmek ile beraber. bunların ne her zaman görülmesi mümkün olabiliyor, ne de olmamaları ya da olmaları hastalık varlığını ya da yokluğunu kesinleştiriyor. her zaman aslolan mümkün ise fetal dna ya da ikili testte risk yüksek çıkar ise amniosentez yaptırmaktır.
Cuneyt bey tesekkurler. Bir sorum daha olacak sadece fetal dna yaptirmak yeterli midir? Bu durum icin o testin yanilma payi varmidir?
Yoksa en kesin sonuc amniyosentez ile mi alinir?
Tesekkurler,
kusura bakmayın ben de şehir dışındaydım bakamadım ama fetal dna ile sorun çıkmaz ise amniosenteze gerek yok ama risk görünür ise hala altın standart ‘amniosentez’.
Estagfurullah , herzamanki gibi hizli cevabiniz ve ilginiz icin cok tesekkurler.
Merhaba bi sorum.olacaktı benim.ay adetim geçtiktı yarın 39 gün geçmiş olcam ve hala adet olmadım acaba gebe olabilirimiyim ve bundan bir ay önce olarista kulandim adet düzenleyicisi acaba ilactan mıdır yoksa gebe mıym ve son 5 6 gündür şiddetli bel ve kasik ağrılarım var ayreten de karın ağrısı rahmimde yanma var hocam bu normalmi bilgi veririsiniz hocam…
lütfen B HCG baktırınız kanınızda ki bilelim.. alt tarafı doktorum ben, elimde bir bilgi olması lazım ki size hamile misiniz söyleyebileyim.
Merhaba doktor bey. Ben adet tarihine göre 8+3günlük hamile olmam gerekirken vajinal ultrasonda 7+5günlük olduğu görüldü. İki gün sonra açık kahverengi akıntım olunca korkup başka hastaneye gittim karından ultrasonda 7+3 günlük olduğunu söyledi. Kalp atışı var ve her şeyin yolunda olduğunu belirtmişti. Akıntım sürmedi hemen kesildi. Fakat benim aklıma takıldı vajinal ultrasonla karından yapılan ultrason arasında ölçüm farkı olabilir mi?
iki ölçüm arasında fark olur, iki cihaz arasında fark olur, iki doktor arasında fark olur. gebelik haftası ile ultrasonda da 1 haftaya kadar fark olabilir. bu da dert edilecek bir durum değildir.
Hocam merhabalar. Bizim 9 hafta 1 günlük bebeğimiz düştü. Sonra genetik test sonucu şu şekilde. Mthfr c6 hetorozigot.
Pai 1 4g 5g heterozigot. Diğer etkenler normal. Bu testten sonra bir de kimyasal gebeliğimiz oldu. 1 ay sonra hamilelik oluştu yine. Coraspin 100mg kullanıyoruz lakin doktorumuz musait olmadığı için farklı bir doktora gittik. Şimdi doktorumuz coraspin yanında kan sulandırıci iğne verdi. Diz kapağı arkası varisler de mevcut. Çok korkuyoruz bu iğneyi kullanma noktasında. Sizce kullanmalı miyiz
En doğrusu bir Hematoloji uzmanına yada Perinatoloji uzmanına da gitmeniz.