Şeker Yükleme Testi

Gebelikte Şeker Yükleme Testi Gebelerin Kabusu olmalı mı?

Ne yazıktır ki ülkemizde, hemen her Kadın doğum uzmanının ya da Çocuk uzmanının ya da endokrinoloji uzmanının ve tabii gebelerimizin kabusu haline gelen Gebelikte Şeker yükleme Testinin (Glukoz Tolerans testi) yapılıp yapılmamasının gerekliliğini tartışır bir dönem geçiriyoruz. Öncelikle, dünyada bu iş nasıl yapılıyor, Amerika’da, İsrail’de, Kanada’da vs vs vs hiç bir ülkede böyle bir tartışma yok; Çünkü cevabı NET: EVET yapılmalı. Ne yazık ki medya şaklabanlığı ülkemizin en büyük sorunlarından biri ve tartışılması abesle iştigal bir konuyu, konunun uzmanı olmayanların ağzından, en çok tartışılan konu haline getirip, tüm uzmanları zan altında, mağdurları ise risk altına sokabilmektedir. Bu konuda TJOD’un (Türk Jinekoloji ve Obstetri derneği) TIBBİ açıklamasını olduğu gibi koyuyorum sayfaya. Lütfen sizlerde, eşinize dostunuza değil, doktorunuza ve BİLİM’e inanınız.

(TJOD sayfasından alıntıdır)

Gebelerde Şeker Yükleme Testi ve Önemi

Şeker hastalığı kandaki yüksek şeker seviyeleriyle karakterize olmuş olan bir rahatsızlıktır. Kadınların bir bölümünde gebelikten önce diyabet olabilir. Bazı kadınlar ise gebelikten sonra gestasyonel diyabet olarak tanımlanan gebelik şekerine maruz kalabilir. Anne adayında daha önceden şeker hastalığı olması halinde, bu süreçte kan şekeri seviyelerini kontrol etmek daha güç olabilir. Bu süreçte alınan insülin oranının yeniden belirlenmesi gerekebilir.

Gebelik şekeri nedir?

Anne adayında gebelik öncesinde şeker hastalığı olmamasına rağmen, gebelik döneminde kanda glikoz yani şeker seviyesinde yükselme olabilir. Bu anne adayındaki gebelik şekerini işaret edecek bir gelişmedir. Gebelik döneminde 24 ve 28 haftalarda yapılan şeker su testi olarak ta bilinen, şeker yükleme testiyle yapılacak taramalarda bu sorun belirlenebilir.

Gebelik şekeri nasıl belirlenir?

Anne adaylarına şeker yükleme testi 24 ve 28 haftalar arasında uygulanmalıdır. Yapılan test sırasında anne adayına önce 50 gr glikoz içirilir. Bir saat sonra kanda glikoz seviyesi kontrol edilir. Bu oranın tespiti sırasında glikoz seviyesi 140 mg/dl altında olduğunda anne adayında gebelik şekeri olmadığı belirlenir. Fakat kandaki glikozun bu değerin üstünde çıkması halinde 3 saatlik 100 gr glikozla testin yeniden yapılması gerekir. 3 saat sürecek yüklemenin ardından, anne adayının gebelik şekeri olup olmadığı kesin olarak belirlenir. Anne adayına yapılacak şeker yükleme testi sonrasında aşırı fiziksel aktivitenin yapılmaması ve bu süreçte herhangi bir şey yenmemesi gerekir. Bunlar şeker yükleme testinin doğru sonuç vermesi açısından önemlidir.

Gebelik şekerinin anne adayı ve bebek açısından riskleri nelerdir?

Şeker hastalığının gebelikten önce var olması ya da gebelik döneminde ortaya çıkması, anne adayı ve bebek için bazı risklerin oluşmasını sağlar. Şeker hastalığı olan gebelerde bu süreçte kan şekeri seviyelerinin ne kadar düzenli olması sağlanırsa, diyabet yüzünden oluşacak riskler azaltılır. Gebelik döneminde oluşan şeker hastalığının riskleri, gebelikten önce olan şeker hastalığına göre daha az risk içerir. Ancak bunun gebelerde mutlaka şeker yükleme testiyle belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde anne adaylarında gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, erken doğum, düşük gibi sorunlar şeker hastası olmayan gebelere göre daha yüksek olur. Gebelikten önce şeker hastası olan kadınların bebeklerinde bazı anomaliler olabilir. Fakat gebelikte başlayan şeker hastalığı böyle bir soruna neden olmaz. Fakat her iki şeker hastalığında bebeğin fazla kilolu doğması yani makrozomik bebek gelişimi söz konusu olabilir. Bu durumda anne adaylarına sezaryen ile doğum yapılacağından, buna bağlı olarak bazı riskler yaşanabilir. Anne adaylarında gebelik döneminde kan şekeri seviyeleri kontrol altına alındığında, oluşabilecek risklerde buna orantılı olarak azalacaktır. Bu yüzden anne adaylarında HbA1C ve glikoz seviyelerinin takibi son derece önemlidir.

Şeker hastalığı görülen anne adayında bebekte olabilecek riskler nelerdir?

  • Doğum sonrasında akciğerlerin fazla gelişmemesi yüzünden bebekte solunum sıkıntısı yaşanabilir.
  • Bebeğin makrozomik yani iri olması
  • Bebeğin olması gerekenden küçük olması
  • Doğumdan sonra bebekte hipoglisemi yani kan şekerinin düşmesi, hipokalsemi, polisitemi, hiperbiluribinemi yani sarılık görülme riskleri
  • İleri aşamada kalp hastalıklarının oluşması
  • Böbrek anomalileri olması
  • Beyin ve santral sinir sistemine olan anomaliler
  • Kulak anomalileri
  • Sindirim sisteminde oluşacak anomaliler

Gebelikte şeker hastalığı belirtileri nelerdir?            

Anne adayında şeker hastalığı olması halinde susuzluk hissi olması, kilo kaybı yaşanması, aşırı miktarda yemek yeme isteğinin olması, idrara çıkma miktarının artması ve kendini sürekli olarak yorgun, halsiz hissetmesi gibi belirtiler olur. Ancak gebelerin bir bölümünde bu belirtiler olmaz. Bu yüzden şeker yükleme testinin yapılması gerekir.

Gebelik şekeri nasıl tedavi edilir?

Gebelik şekeri olması halinde anne adaylarına normal şeker hastaları gibi ağızdan alınacak şeker ilaçları verilmez. Bunun yerine diyet ve egzersiz uygulamaları, insülin verilmesi gibi tedavi yolları tercih edilir. Doktorun ve diyetisyenin birlikte hazırladığı, gebelik durumuna uygun diyet programıyla anne adayının beslenmesi sağlanır. Bu beslenme listesinde çikolata, dondurma, şerbetle hazırlanan tatlılar, beyaz undan yapılmış yiyecekler yer almaz. Bu diyet sırasında anne adayının doktorun önerdiği egzersizleri yapması da, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye etkili olur. Bu egzersizler yürüyüş ve yüzme gibi sporlardan seçilmelidir. Bu uygulamaların faydalı olmadığı anne adaylarında insülin verilerek, şeker hastalığı kontrol altına alınır.

Gebelik şekeri tedavi edilmediğinde ne olur?

  • Anne adayında kan şekeri seviyesinin yüksek düzeyde olması, bebeğin daha fazla irileşmesine neden olabilir. İri bebeklerin doğum öncesinde ve doğumda daha fazla sorun yaşadığı belirlenmiştir. İri bebeklerin doğumu sezaryenle olacağından, doğumda omuz takılması, doğumun daha uzun süre devam etmesi, doğum travması gibi sorunlar meydana gelebilir.
  • Gebelik öncesinde şeker hastalığı olan anne adaylarının bebeklerinde bazı anomalilerin olması mümkündür. Gebelikte çıkan şeker hastalığında bu etkiler daha düşüktür.
  • Gebelik döneminde pre-eklampsi adı verilen yüksek tansiyon riski şeker hastalığında daha fazladır. Bu sorunda bebek ve anne adayı için sorunlar meydana getirebilir.
  • Gebelikte erken doğum riski ve düşük riski daha fazla olur.
  • Bebeğin doğmasından sonra hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü yaşanabilir.
  • Doğumdan sonra bebekte akciğer gelişimi tam olmadığından, solunum zorluğu yaşanabilir.
  • Anne karnında ani bebek ölümleri gelişebilir.
  • Doğumdan sonra bebeklerde billuribin yüksekliği, kalsiyum seviyesi düşüklüğü, polisitemi yani bebeğin kan hücrelerinin fazla olması görülebilir.
  • Şeker hastası olan anne adaylarının bebeklerinde, şeker hastası olmayan annelerin bebeklerine göre ileri dönemde Tip 2 diyabet ile gebelikte şeker hastalığı gelişme riski yaklaşık olarak 20 kat daha fazladır.
  • Yapılan araştırmalar gebelik şekeri bulunan anne adaylarının bebeklerinde sonradan şeker hastalığı görülme riski % 33 oranında daha fazladır.
Üye Ol
Bildir
17 Yorum
En Eski
En Yeni
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör

Merhaba hocam, şuan 8 haftalık hamileyim sene 2012 de tip 2 diabet teşhisi kondu yaklaşık 1 yıl boyunca glifor kullandım sonraki yapılan testler sonucu değerlerim normale döndü ve acaba yanlış teşhis mi diye ilaç biraktirildi. 2 yıldır hiç bir ilaç kullanmıyorum açlık ve tokluk kan sekerkerim 95-96 civarında çıkıyor. Şimdiki kontrol amaçlı gittiğim doktor (endokrin uzmanı) kontrol amaçlı şeker yüklemesi önerdi. Şuan kararsizim henüz 8 haftalık ve endişelerim var. Bu testi yaptırmalı mıyım? Kadın doğum doktorum bana bıraktı içine sinmiyorsa yaptırma dedi. Birde sizden fikir almak istiyorum. İlginiz ve cevabınız için şimdiden teşekkürler ..

İyi akşamlar hocam 10 haftalık gebeyım bugün utrasyonda kanama gordu onemsız dedi vajınadan kanamam agrımda yok bebek gayet saglıklı utrasyonda kanama görmek tehlikelimi

Merhaba hocam 100 mg şeker yükleme sonuçlarım şu şekilde;
açlık şekeri:87
yüklemden 1 saat sonra:199
yüklemeden 2 saat sonra:137
yüklemeden 3 saat sonra:108
bu sonuçlar sizce nasıl?

27 marta adet bitti hala adet görmüyorum neden acaba hamileyimı inşallah olsun ya çok mutlu olurum vallaha

Kocam toplam 27 gün olacam tam 10 kaldı 27 gün olmali

Doktor bey merhaba. 50 gr şeker yükleme testim yüksek çıkınca. 100 lük şeker yükleme testi yaptık. Açlık 104 ki 1 hafta önce 50 liği yaparken açlık 89 çıkmıştı. 1. Saat 229….2. Saat 203 ve 3. Saat 150 çıktı. Doktorum biraz yüksek olduğunu ve yediklerime dikkat etmemi söyledi. Çok süt içiyorum dondurma çikolata muz yiyorum o yüzden de etkilemiş olabilir mi? 25 haftalık ikiz gebeyim. Bu şartlarda bebeklerime hemen zararı olur mu? Yoksa takip altına alınmazsa ileride ki haftalarda mı daha sık zarar olur? Teşekkür ederim.

Hga1c testi yaptırmamı da istedi doktorum. Eğer sonuç orda iyi çıkması halinde yorumunuz ne olur? Pazartesi günü yaptırıcam. Gideceğim doktor yurtdışına çıkmış 1 hafta gibi süre beklememin zararı hemen olabilir mi?

Doktor bey çok soru sordum vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim, çok sağolun. Bu hga1c testi 3 aylık kan şekerini gösteriyormuş. Ancak ben hamileliğimin başından itibaren hergün hatrı sayılır pekmezi muzu bol miktarda sütü hiç aksatmadım. Yani yememden kısıtlama yapmadım. Bu beslenme sebebimden dolayı test sonucu sağlıklı çıkmayabilir mi?

Merhaba hocam. 27. Haftalık hamileyim. 5 gün kadar önce 75 gr şeker yüklemesi yapıldı. Sonuclarim yuksek çıktığı için dahiliye doktorunà yönlendirildi m doktor 1 hafta süreyle diyet uygulayarak günlük 3 defa (sabah açlık, öğlen ve akşam tokluk) şeker ölçümü yapıp kontrole cagirdi o günden sonra 4 gün geçti ve şekerim açlık 90 in altında tokluk 140 in altında çıktı ve hiç yükselme di. Diyet uyguladığı m için kabı z oldum. Bol meyve kabızlığımı engelliyor. Ancak diyet te ara ogün olarak.meyve var ve bu yeterli.olmuyor. KabIzlİK için ilaç kullansa sorun olurmu

17
0
Yorum yapabilirsiniz.x