Hiperemezis Gravidarum (Gebelikte Bulantı ve Kusma)

Gebelikte Bulantı ve Kusma

Bilindiği üzere gebeliğin kabusu olabilen bulantı ve kusmalar  70-85%’lere varan sıklıkta olabilmekle beraber ancak  % 0.5-1inde bu yakınmalar çok şiddetli bir hale gelmekte ve kilo kaybına neden olabilmektedir. Tedavi gerektiren bu şiddetli bulantı-kusma durumu hiperemezis gravidarum olarak adlandırılmaktadır. Hastalık daha çok gebeliğin ilk 12 haftasında görülmekte, %1-10 kadar hamilede 20. haftaya kadar uzayabilmektedir. Genellikle 7-8. inci haftalarda başlar ve 10-11. haftalarda en şiddetli halini alır.

Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte endokrinolojik, biyokimyasal ve psikolojik faktörlerin rol oynadığı öne sürülmektedir. Yapılan çalışmalarda aşırı bulantı-kusması olan gebe hastalarda Helikobakter pilori enfeksiyonu oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca endoskopik biyopsilerde midedeki harabiyet oranı artıkça bulantı-kusma şiddetinin de arttığı görülmüştür. Öte yandan diğer bir iddia, bebeğin kendini koruma mekanizmasının burada etkin olduğu yönündedir.  Bu teoriye göre, bebeğin kanına, O’na zararı olabilecek sebzeler, etler yada besinlerde bulunabilen toxin yada maddelerin geçişine izin vermemek adına, anneyi kusturacak sistem devreye girer. Öte yandan pek çok çalışma, artan Beta Hcg ve estradiol düzeylerinin de bulantı kusmaların sebebi olabileceğini desteklemektedir.

Tanı son derece kolayca konur; aşırı kusma ile birlikte sıvı eksikliği bulgularına rastlanması, tansiyon düşüklüğü ve nabız artışı görülmesi durumunda hiperemezis teşhisi konur. Bu hastalarda öncellikle ultrason ile gebelik haftasına ve bebeğin durumuna bakmak gerekir. İkiz gebelik ve mol gebeliğinde hiperemezis daha sık görülmektedir. Laboratuvar tetkiklerinde potasyum ve sodyum düzeylerinde düşme ve kan konsantrasyonunda artışa dikkat etmek gerekir. Bazı hastalarda tiroid hormonunda artış ve %1 hastada hipertirodi mevcuttur.

Şiddetli kusması olan hastalarda yeterli tedavi yapılmazsa B1 vitamini eksikliğine bağlı olarak Wernicke veya daha şiddetli durumlarda Korsakoff psikozu gibi sinir sistemi harabiyetine bağlı hastalıklar görülebilir. Diğer vitamin eksikliklerine bağlı belirtiler ve demir eksikliği anemisi görülebilir.

Kan sodyum düzeylerindeki düşmeye bağlı olarak bilinç bulanıklığı, havale ve solunumda sorunları görülebilir.  Dehidratasyona (Aşırı sıvı kaybı) bağlı olarak hayati tehlikelere yol açabilen kanda pıhtılaşma bozuklukları görülebilir.

 

Aşırı kusmalara bağlı olarak yemek borusunda yırtılmalar görülebilir. Ayrıca hastada genel olarak bir kas güçsüzlüğü ve halsizlik görülür. Bu hastalarda karaciğer fonksiyonlarında da bozulma oluşabilir.

Gebeliğin ilk 12 haftasında  genel olarak bebek anneye çok fazla bağımlı değildir. O kadar küçüktür ve ihtiyacı o kadar azdır ki her türlü bunu annenin rezervlerinden sağlayabilir. Anne bu dönemde kilo kaybetse bile bebek normal olarak büyümesine devam edecektir. Bundan yana şüpheniz olmasın. Ancak ve ancak bu dönemde dehidratasyona bağlı (aşırı sıvı kaybı) kanda ketonların artması ve idrarda bunun tespiti istemediğimiz bir sorundur. Ketonlar placentayı geçerek bebeğe geçebilir ve onda olumsuz etkiler oluşturabilirler. Bu nedenle, dehidratasyon veya keton varlığının tespiti durumunda yatırılarak serum ile dehidratasyon ve hiperemezis gravidarum tedavisi yapmak gerekir.

Ne Yapmalısınız ?

Hafif ve kuru gıdalar yemeye çalışın

Günde 3 öğüne ilaveten ara öğünlerle 6 öğüne çıkın, az ve sık yemek tercih edin

Sıvı alımınızı mutlaka arttırın. Yemeklerden 1 saat sonra su içmeyi tercih edin

Dinlenmeli ve mümkün olduğu kadar stresten uzak durmaya çalışılmalısınız

Evdeki düzen mide bulantısını azaltacak şekilde değişmeli (mesela mutfakta yemek ve kokular mide bulandırıyor ise salonda veya başka bir odada düzen kurabilirsiniz)

Sabah bulantıları için uyandıktan sonra tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek, bisküvi veya leblebi yenmesi faydalıdır

Haşlama patates, lifli veya tahıllı ekmek, yumurta, peynir, makarna, yoğurt, pirinç pilavı yenebilir

Kızarma, yağlı v.b yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durup, haşlama veya ızgara tercih etmelisiniz

Bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durmaya çalışın

Tedavi

Bu dönemde gebelik öncesine göre %7-5-10’dan fazla kilo kaybı ciddiyetle tedavi ve hastane takibi gerektirir.  Kişi canı ne istiyorsa ve ne yiyebiliyorsa onu yemelidir. Önemli olan kusmaların az olması ve sıvı kaybı olmamasıdır.

Hastanın sıvı dengesinin düzeltilmesi  ve kusmalarının engellenmesi en temel şarttır. B1 B6 B12 vitaminleri verilmelidir.

Diet: Hastanın bulantı-kusması şiddetli ise bir süre ağızdan beslenmeye ara verilmesi gerekir. Hafif bulantı-kusması olanlarda yağlı, baharatlı ve asit içeren yiyeceklerden kaçınılması gerekir. Tuzlu bisküvi, beyaz leblebi, peksimet, galeta ve fındık gibi yiyeceklerin yararı olabilir.

Kusmayı önleyen ilaçlar: Postadoxin, Dramamine, Emedur, Metpamid ve Largactil gibi birçok ilaç kullanılabilir. Zofran B kategorisinde bir ilaç olmasına karşın yeterli bilgi bulunmadığı için gebeliğin ilk 3 ayında ancak diğer yöntemlerle fayda bulunamaz ise tercih edilmeli, ilk seçenek olmamalıdır. Bazı çalışmalarda akupunkturun da yararı gösterilmiştir.

Bilimsel kanıt olmasa da papatya çayı, zencefil, nane gibi bazı bitkilerin de yakınmaları azalttığı ileri sürülmektedir.

Son zamanlarda gebelik bulantıları için bileklikler piyasada satılmaya başlamıştır. Bu bilekliklerin bileğin iç kısmına hafif bir basınç uygulayarak bulantıları giderdiği ileri sürülmektedir. Akupunkturun bir varyantı olan acupressure temeline dayanan bu bilekliklerden yarar gördüğünü ileri süren pekçok kişi olmakla birlikte bilimsel olarak kanıtlanmış bir veri yoktur. Ancak bu bilekliklerin herhangi bir zararının olmadığı da göz önüne alınırsa kullanılmasında hiç bir sakınca yoktur.

Hastanede yatan hastalarda kanın pıhtılaşmasını önleyen (kan sulandırıcı) ilaçların kullanılması önerilebilir.

 

Üye Ol
Bildir
49 Yorum
En Eski
En Yeni
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör

Merhaba doktor bey,34+1 haftalık hamileyim.beş aya kadar aşırı kusmalarım oldu,zofer kullandım.son birkaç haftadır bulantılarım tekrar başladı,özellikle sabahları,birkaç kez de kustum. Bu haftada bulantı normalmidir. Bu arada erken doğum riskinden dolayı progestan ve adalat kullanıyorum.

Merhaba lar 7 haftalik gebeyim bebeğim daha yeni emedur kullaniyordum metpamit kullanıyorum şu an da ama halen bulantim geçmedi ne yersem kusuyorum doktor beye soyledim sıvı tuketmemi söyledi tuketemiyorum biraz bilgilendirirmisiniz

Merhabalar dr bey bir sorum olacak, şu an yumurtlama dönemim ve gebelik planlıyoruz fakat en büyük korkum gebelik hastalığına yakalanmak. Günlük hayatımda mevsim geçişlerinde , üşütmese hemen istifra eden biriyim çünkü midem aşırı hassas. Tıptaki ismini hatırlamıyorum ama bu hastalığa yakalanma olasılığım nedir? Bilgilendirirseniz çok sevinirim

Evet doktor bey gebelik hastalığından kastım hiperemezis gravidarum.midem çok hassas mevsim geçişlerinde ya da küçük bi üşütmede bile midem bulanıyor istifra edebiliyorum . Şuan gebelik planlıyoruz ama beni çok korkutuyor açıkcası midemin hassas oluşu.yani midem hassas diye illa himeremezis olucam diye bir şart var mıdır ? Olma olasılığım nedir

Ebet doktor bey gebelik hastalığı derken onu kastettim hiperemezisten yani.bahsettiğim şikayetlere göre olma olasılığım nedir ? Aydınlatırsanız çok mutlu olurum. Genelde mevsim geçişlerinde en küçük bi üşütmede dahi istifra edebiliyorum,

Çok teşekkür ediyorum yanıtınız için.

Hocam Merhaba ben 9+4 haftalik hamileyim. Aşırı derecede bulantim var . Şimdiden 6 kilo verdim. Onzyd gibi bir ilaç kullandim ama bulantimi tamamem kesmedi ben ne yapabilirim

54 kilo olarak basladim 11 haftalik hamileyim simdi ise 49 kiloyum zofer kullaniyorum bu sabah aldim ama yine iki kez kustum calisiyorum beslenemiyorum o yuzden enerjim cok dusuk cok zorlaniyorum napacagimi bilemiyorum ilac kullanmama ragmen bulanti ve kusmalar gecmiyo ve ve hic bir sekilde istahim yok evde oldugum zaman sadece uzaniyorum ne yapabilirim…

Bugun doktoruma gittim 54 kilodan 49 a dustugumu dile getirdim tahlil yaptilar idrarda keton +3 olarak goruldu bu pozitif demekmis tiroidlerim hizli calisiyormus ama doktorum soylediginiz gibi yatirmayi teklif dahi etmedi ki kilo vermeye devam ediyorum bir tane serum taktirdi ilaclarimdan bahsetti beslenmeye calis gibi seyler soyledi sorun su ki yiyemiyorum nasil besleneyim tansiyonumun 7 lere dustugunu soyledim kusmak etkiler dedi kisacasi sizce doktorumu degistirmelimiyim bir hafta 10 gune bulantilarin gecer diyor neye gore

Tsk ederim doktor bey

Kabizlik mide bulantisini tetikler mi magnesie calcinee saba toz kullanmistim o gunler icin kabizligi gecirmisti sonra 3 4 gunluk midemde rahatlama olmustu hatta kusmalarim bitti sanmistim sonra siddetle devam etti ama bu iyi gelmis olabilir mi ya da bunun icinde magnezyum var magnezyum iyi gelmis olabilir mi o birkac gun niye iyi oldum sonra yine neden basladi bilmiyorum zoferin yan etkilerinden biri de kabizlik

merhaba.8+2 haftalık hamileyim. çok bulantım oluyor progestan vermişti doktor küçük küçük sancılarım olduğu için. günde 8-9 kez kusuyorum. 2 hafta raporluydum ve bu hafta işe başladım. ilacın yan etkileri çok olduğu için bugün almadım. ilacı kusmalarım yüzünden bıraksam bunun sakıncası nelerdir.

Merhaba doktor bey benim bir oglum var ilk hamile kaldığımda bulantı ve kusmalarla birlikte kas güçsüzlügü aşırı halsizligim vardı. Serumla beslendim. İkinci kez cocuk yapmak istedik ancak bundada aynı sorunları yasamaya başladım ve mecburen ve hiç istemiyerek aldırmak durumunda kaldım. Benim durumum hiperemezis gravidarum. Artık cesaretim kalmadı ne yapabilirim.

Merhaba hocam
9+3 günlük hamileyim. 2. Hamileliğim. İlkinde yaşasamda bu kadar çok mide bulantısı ve istifra olmamuştı. Sabah akşam zofren ve premesis alıyorum aç karnına fakat etkilemiyor bile. Clexan kullanıyorum ayrıca. 2 gün hastaneye yatırdı doktorum idearda 7-8 lökosit çıktı ne demekse ,eve geldim 1 saat sonra yine aynı istifra 4 kilo verdim. 2 hafta sonra kontrolüm ama gitmelimiyim hastaneye bilemedim. Teşekkürler

Merhaba ,ben 10 haftalık hamileyim 3.hamileligim ilki çok şiddetli geçti ikinci çocukta sıkıntı olmadı fakat 4.ayinda kalbi durdu kaybettik şuan çok kötüyüm 10 kilo kaybettim sürekli hastaneye yatmaktan kolunda damar kalmadi dayanamıyorum hiç bir ilaç kar etmiyor doktorumuz yatırma taraftarı dayanamıyorum çok çaresizim

Merhaba doktor bey..10 haftalik hamileyim 6. Haftada siddetli bulanti ve kusmalarim basladi iki defa hastanede serum takildi su bile icemiyorum her turlu kokudan rahatsiz oluyorum asiri gerginim ustune kabiz oldum ve asiri derecede migde agirim oluyor..ne yapmam gerek bilemiyorum kabus gibi…

Merhaba doktor bey
Gebeliğimin 18. Haftasındayım ve hala mide bulantularım devam ediyor. 8. Haftadan beri zofran kullanıyorum. Biraz iyi hissettiğimde bırakmayı deneyeyim deyip 1 gün ara verdiğimde tekrar şiddetli bulantı başlıyor ve ilaca tekrar başlıyorum 3 günde zor toparlıyorum. Başlangıçta 54 dün şimdi53 kgyum. Ama yediğim şeyler çok kısıtlı. Sıfır iştah. Yemek yeme fobisi. Süt et sebze yiyemiyorum. Demir ilacı da verilmesine rağmen kullanamadım. Ne yapmamı önerirsiniz? Daha zofranı ne zamana kadar kullanabilirim?

Merhaba doktor bey 17 haftalık gebeyim.hiperemezis teşhisi kondu.11 kilo verdim.hastanede serum tedavisi ve yapilmasi gereken hersey yapıldı.17.haftada olmama rağmen hala hiçbirşey yiyip icemiyorum ve ağzımda hep bir acı tat hissediyorum.tam olarak kaçıncı haftalarda tam bir iyileşme görülür bu hastalikta?ilk bebegimde bu kadar sıkıntı yasamamistim.

Bu sayfada yazılanları okuyunca çok güldüm.cunku ben hamileligimde bu sorunu en ağır şekliyle yaşadım. 3 ayrı üniversite hastanesinde tam 4 ay hastanede yatarak tedavi gördüm.dr beyin sayfada yazdığı herşey denendi.ama ben 5 ay çok şiddetli sonrası largactil ile orta şiddetli dogurana kadar kustum.surekli sıvı serum ve mama desteği aldım.keton sürekli 3, 4pozitifti.tip1 diyabetliydim ama diyabet kontrol altindaydi ve ketoasidozda degildim.b ve c vitamin desteği verildi.endoskopi çekildi gastrit ve yemek borusunda aşırı kusma dan dolayı yırtılma meydana geldi.gaviskon başucu surubumdu.cok kilo verdim kaslarim çok güçsüz hale geldi.4 ay hiç yemek ve su içmedim.largactil ve yoğun dramamin le çok az yemeye başladım.yutmada çok Zorluk yaşadım.isin enteresan tarafı hiçbir şeyden midem bulanmamasina rağmen 5dkda bir kustum.dr saymamizi istedi 4 saatte 91 kez kustum.sonra sayamadik düşünün yani.bebegim sağlıklı doğdu.ama bu durunun bir çözümünu bulmadan asla hamile kalmam.yani siz bu durumu benim gibi yasamiyorsaniz şanslısıniz.sukredin

Ve eğer siz bu sayfada yazı yazabiliyorsaniz kendinizdesiniz demektir.bn gözümü acamiyor ve konuşamıyordum kimseyle.cunku sadece tavana baktım.agzim kunusmaya değil kusmaya yarayan bir organdi düşünün.

merhabalar doktor bey şuan 7 haftalık hamileyim 10 gun once bulantilarim başladı be hala devam etmekte doktorum zofran diye bi ilac yazdi 1 haftada bitti bugun ikinci kutuya basladim bukadar sık kullanmam sorun olurmu ama onu icmedende bulantim gecmiyo hicbirsey yiyemiyorum giydigim kazagin renginden bile tiksindim agzimda surekli aci bir tat neyapabilirm nezaman gecer bu sikayetlerim teşekkürler

bu arada tahlil sonuclarimin teşhis tanı kisminda hiperemezis gravidarum yaziyo

Merhaba Cüneyt Bey ben 9 haftalık hamileyim çok şiddetli bulantı be kusmalarım var sıvı hiçbir şey alamıyorum yemekte yiyemiyorum yediğim kuru kısıtlı yiyecekleri de sürekli çıkarıyorum doktorum özel bir nedenden dolayı burda değil 51 kilo ile hamile kaldım 23 günde 4.1 kg verdim.hastanenin acilinde takılan serumun içeriğini evde gün aşırı taktırıyoruz içeriğinde dramamine b ve c vitamini var serum takıldığının ertesi günü biraz bulantım az oluyor ama yeme içme yine çok kısıtlı sonraki gün serum takılana kadar kol bacak ağrılarımdan ve kusmaktan kalkamıyorum yataktan gün.ne yapabilirim bana yardımcı olursanız sevinirim takılan ilaçların bebeğe herhangi bir zararı olur mu?şimdiden teşekkürler

Merhaba Cüneyt Bey, 17 haftalık hamileyim..Doktorum anksiyete tedavisindeki ilacımı bırakmak zorunda kaldığım ve zor durumda olduğum için Largactil ilacını verdi..anksiyete sorunu yaşadığım için halen kullanıyorum bir sorun teşkil eder mi acaba? Teşekkürler..

Çok teşekkür ederim Cüneyt Bey..

Benim iki hamilelikte sikayetler im giderek arttı 39 yaşındayım bir bebeğim olsun diye çok arzuladım ve tekrar hamile kaldım 5. Haftada hastaneye yattım sürekli serum tedavisiyle 5. Aya kadar geldim kusmalarim ve ağızda salyalarım azaldı ama su içemiyordum 35. Haftada plasanra dekolmani sebebiyle kizimi kaybettim bu kadar acı çektikten sonra bebeğimi kucağıma alamadım yıkıldim henüz hiç bir sebep söylemediler ama hiperemesisle beslenme bozukluğuyla bi alakası olabilir mi ?

ben 33 yasinda 2 cocuk annesiyim ve yurtdisinda yasiyorum.2 hamileligimdede 3 yada 4 aya kadar asiri migde bulantisi ve kusma kilo kaybi sorunu düsük tansiyon sorunu yasadim fakat doktorum bunun normal oldugnu söyledi ve hicbir tedavi önermedi.3 yada 4 ay boyunca günde 4 defa kusma sorunum vardi ve hersey kokuyor hicvirsey yuyemiyordum ayrica dogum esnasinda da kusa sorunum vardi bu normalmi?.herhangi bir tedavinin yapilmamasi ilerde benim icin sorun yaratirmi (kemik erimesi,unutkanlik…)ve simdi bir bebegim daha olsun istiyorum ve bu bulantilar yüzünden korkuyorum:(

Merhaba Cüneyt bey benim ilk hamileliğimde çok aşırı mide bulantılarım ve kusmalarım oldu her iki saatte bir kustum ve günün yirmi dört saati mide bulantısı çektim. Zofer hapını kullanmak zorunda kaldım ve sekizinci haftanın başında bağırsaklarımın bozulmasıyla birlikte düşük yaptım. Benim her hamileliğim böyle mi geçecek. Hg hastaları her hamilelikte aynı sıkıntıları yaşayacakmıyım?

49
0
Yorum yapabilirsiniz.x