18 Mayıs 2012

Gebelik İçin Risk Faktörleri

Bu bölümde temel olarak, başlıklar halinde, bir gebeliğin seyri boyunca meydana gelebilecek olan sorunları sıralayacağım, ancak bu sorunların çoğu ayrıntıları nedeniyle ayrı başlıklar halinde incelenecektir.

Gebeliğe Ait Özel Sorunlar İçin Risk Faktörleri

Gebelikle İlgili Sorunlarda Belirlenmiş Risk Faktörleri:

Erken Doğum:

16 yaşın altı ve 35 yaşın üzerindeki gebelikler
Düşük sosyoekonomik düzey
Anne adayının ağırlığının 50 kg ın altında olması
Kötü Beslenme
Önceki gebeliklerde erken doğum
Servikal Yetmezlik
Uterusta yapısal anomalilerin bulunması
Sigara
İlaç ve alkol bağımlılığı
İdrar yolu enfeksiyonu
Çoğul gebelik
Anemi (Kansızlık)
Erken membran ruptürü
Enfeksiyon

Polihidramnios:

Diabetes Mellitus
Çoğul gebelikler
Fetal anomaliler
ABO veya Rh Uyuşmazlığı

Rahimiçi Gelişme Geriliği:

Çoğul gebelik
Kötü beslenme
Annede siyanozla seyreden kalp hastalığı bulunması
Kronik hipertansiyon ve Preeklampsi
Gebelikte tekrarlayan kanamalar
Sigara
Komplike olmuş (damar tutulumu ) şeker hastalığı
Doğumsal anomaliler
Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı

Gebelik Şekeri(Gestasyonel Diabet):

Önceden yüksek doğum ağırlıklı bebek doğurmak
Ölü doğum yapmış olmak
Ailede diabet öyküsü
Hipertansiyon
Sık idrar yolu ve genital enfeksiyon öyküsü
Çoğul gebelik
30 yaşın üzerinde olmak

Preeklampsi İçin Risk Faktörleri:

Gebelik öncesi hipertansiyon
Çoğul gebelikler
Anne yaşının 20nin altında veya 40 ın üzerinde olması
Obesite
Önceki gebeliklerde preeklapsi
Böbrek fonksiyonlarında daha önceden bozukluk olması
Şeker hastalığı

Plasentanın Previa (Placentanın Rahim Ağzını Kapaması) Risk Faktörleri:

Uterusa ait myomlar
Geçirilmiş kürtaj ve rahimiçi müdahaleler
Artmış gebelik sayısı

Plasenta Dekolmanı İçin Risk Faktörleri:

Hipertansiyon
İleri anne yaşı
Artmış doğum sayısı
Çoğul gebelikler
Amniotik sıvının normalden fazla olması

 

Üye Ol
Bildir
16 Yorum
En Eski
En Yeni
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör

Merhaba cüneyt bey 39 yaşındayım 9 aylık bebeğim var 26. Haftada amniyon sıvı azlığı nedeniyle takip edilerek 37. Haftada 2.435 gr dünyaya geldi. Tekrar bebek sahibi olmak istiyorum 4.5 cm intramıural myomum uterus korpus orta sağda hiç düşük ve kürtaj yok gebe kalmam da hiç sıkıntı yok son gebeliğin 2 ay içerisinde oldu. Benim için tekrar hamilelikte sıvı azlığı yaşarmıyım pko oluyum eşimde 44 yaşında kromozom anomalisi riskimiz ne kadardır çok teşekkürker

Çok teşekkürler hocam siz süpersiniz enerjiniz hiç düşmesin hep sağlıkla kalın…

Doktor bey 15 bucuk haftalık gebeyim ancak karnım cok ağrıyor sizce normal mi agrı. idrar tahlili yaptırdım sonuc Ürobilinojen Normal
Bilirubin Negatif
Keton Negatif
Protein Negatif
Nitrit Negatif
Glukoz Negatif
Askorbik Asit Negatif
pH 5.5 index N(4.6 – 8)
Dansite 1.010 g/mL N(1.01 – 1.03)
Renk Renksiz
Bulanıklık – Berraklık Berrak
Eritrosit 2 HPF N(0 – 5)
Lökosit 25 HPF H(0 – 4)
Skuamöz Epitel 10 HPF
Bakteri 2 HPF
Ürik Asit Kristali 0
Amorf Kristal 0
Kalsiyum Okzalat 1
Tomurcuklu Maya 0
Transizyonel Epitel 2
Hyalen Silendir 0
Granüler Silendir 0
Kalsiyum Karbonat 0
Sperm 0
sonucum da bi enfeksiyon var mı acaba

risk etkeni var mı peki doktor bey su içmek kesin çözüm olur mu

Merhaba doktor bey ben 29 haftalık hamileyim bugün yaptırdığını idrar tahlili sonucunda keton,eritrosit bilirubin,protein, nitrit negatif çıktı .Lökosit 75, glukoz 50, dansite 1.015, ph 6 çıktı.Ayrica mikroskobide 5-6 epitel hucresi, 8-9 lokosit, 1-2 eritrosit görüldü yazıyor.Bu durumda enfeksiyon var mi, ilaç kullanmadan sadece bol su içerek enfeksiyonu atlatabalir miyim ? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Merhaba Doktor Bey; 23 haftalık hamileyim. Ayrıntılı usg raporumda amniyon sıvısı ve bebek gelişimi normal çıktı. Ancak raporda “Plasenta korpus ön duvarında ve orta bölümünde 32*12 mm boyutunda hipoekoik trombotik alan izlenmektedir. “yazıyor. Kanama alanı var dendi. Kendi dr uma daha gidemedim. Bu bir risk mi plasenta ayrılması gibi. Sürekli yatmam mı gerekiyor? Çok endişeliyim çünkü hiç sıkıntı yaşamadım şu ana kadar.

Merhaba size birkaç sefer daha yazmıştım .25 haftamdayim kanamalarım ve kahverengi akintilar im olmuyor ama aşırı derecede hazımsızlık kabizlik gaz sorunum var sikisiyorum kan ve vitamin ilacını içiyorum benim elimi yüzümü s ısırdı ve siskinlik yapti .kuru yemiyor ispanak pırasa haftada 3 gün napmaliyim bel ağrım bu yüzden kasiklarima vuruyor yardım edermisiniz

Merhaba Hocam,
Eşim 18 haftalık gebe.Hormon testinde
Anti TPO:43,52 referans(0 – 6);
serbest T3:3,00(1,71-3,71);
Serbest T4: 0,89(0,7-1,48);
TSH: 1,38(0,35-4,94)
Anti TPO’nun yüksekliği bir sıkıntı yaratır mı? Bu konuda bizi aydınlatırsanız çok mutlu oluruz.

16
0
Yorum yapabilirsiniz.x
()
x