Kan Uyuşmazlığı (Rh/rh Uygunsuzluğu)

Kan Uyuşmazlığı

Anne kan grubunun Rh (-) negatif , babanın ise Rh (+) pozitif olması durumuna Rh uygunsuzluğu (kan uyuşmmazlığı) denir. Rh uyuşmazlığı olan çiftlerin doğan bebekleri Rh (-) ise bir problem yoktur ancak bebek Rh (+) ise, var olan kan uyuşmazlığı nedeniyle Rh immunizasyonuna (etkileşme)  yol açabilir. Rh uygunsuzluğu yani kan uyuşmazlığı ile rh immunizasyonu farklı şeylerdir, karıştırımaması gerekir. Rh immunizasyonu, her gebelikte olmayan ve bazı kan uyuşmazlığı olanlarda gelişebilen bir sorunlar zinciridir.

Anne kan grubunun Rh negatif, babanın ise Rh pozitif olması dışındaki hiç durumda kan uyuşmazlığı olamaz. Kan grupları üzerinde çalışmalar sürerken bazı insanların kanlarında bulunan alyuvarlarda Rhesus faktörü adı verilen bir maddenin varlığı ortaya çıkarılmıştır. Rhesus faktörü kısaca Rh faktörü olarak belirlenmektedir. Rh faktörü pozitif (+) ve negatif (-) işaretleriyle belirtilir. İnsanların yüzde 85’inde Rh faktörü pozitif olarak vardır. İnsanların yüzde 15’inde ise Rh faktörü yoktur ve bu insanlar Rh (-) olarak belirlenir.

Rh uygunsuzluğu varlığında eğer bebek pozitif ise gebelik ya da doğum esnasında anne kanı ile bebeğin kanı temas eder ve anne kanına bebek kanındaki eritrositler (kırmızı kan hücreleri) geçer. Bu eritrositler üzerinde bebeğe ait Rh antijenleri vardır. Anne kanında, Rhesus faktörü olmadığı için bebeğinden kendisine geçen bu Rh antijenini  annenin savunma mekanizması bir düşman olarak algılar ve kendisini ondan korumak amacı ile anti Rh antikoru üretir.  ilk gebelikteki bebek bir zarar görmez ancak bir sonraki gebelikte de bebek eğer Rh (+) olur ise anne kanındaki, bu ilk gebelikte oluşmuş anti Rh antikorlar, bebeğe geçer ve bebeğin kanında eritrositlerin parçalanmasına ve bebekte kansızlığa (anemi) neden olur. Etkilenmiş bebeklerde ultrasonda tipik olarak hidrops fetalis tespit edilir. Bebekteki kan tablosunun bozulması sonucu kalp yetmezliği ve vücut boşluklarında biriken sıvı, hidrops fetalis denilen, bebeğin vucudunun su toplanması ile seyreden tablonun nedenidir. Etkilenmenin şiddetine bağlı olarak bebekte anne karnında ölüm dahi görülebilir.

Düşük, kürtaj, dış gebelik, amniosentez, CVS, kordosentez gibi girişimler sonucu da bebek kanının anneye geçmesi ve annenin bunlara karşı antikor oluşturması mümkün olabilmektedir.
Bu durumlarda annenin etkilenmesini önlemek amacıyla 72 saat içerisinde Anti-D iğnesi yapılması önerilmekle beraber 14-28 gün içerisinde yapılabileceği bildirilmektedir.

Kan uyuşmazlığı (Rh/rh uygunsuzluğu) olan hastalarda ilk kontrolde indirekt coombs testi (İCT)’nin negatifliği halinde düşük ihtimalle olsa da antenatal dönemde Rh izoimmunizasyonu gelişme olasılığı nedeniyle, 20. haftadan itibaren dörder haftalık aralıklarla İCT tekrarlanmalıdır. İCT’i negatif olan gebelere, öncelikle 28. haftada 300 mikrogram anti-D gamma globulin (halk arasında kan uyuşmazlık iğnesi denir) ile proflaksi yapılmalıdır. Bu dönemde proflaksi uygulanmasının amacı doğuma kadarki 12 haftalık süre boyunca oluşabilecek fetustan-anneye kanamaları karşılayabilmektir. İmmunize olmamış bir gebede proflaksi için en önemli dönem doğumdur. Doğumu takiben bebeğin kordon kanından direkt coombs testi (DCT) ve bebek kan grubu çalışılmalıdır. DCT’nin negatif ve bebek kan grubunun Rh(+) olması halinde anti-D immunglobulin (kan uyuşmazlığı iğnesi) tekrarlanmalıdır. Bu annede antikorların oluşmasını engelleyerek bir sonraki gebeliğin bu antikorlar tarafından etkilenmesini engeller.

ICT testinin pozitifliği durumunda ise titrasyon çalışılmalıdır. 1/16 ve altındaki titrasyonlarda fetus için intrauterin dönemde risk yoktur. Bu durumda 2-4 hafta aralıklarla İCT’ni tekrarlamak yeterli olacaktır. İCT pozitifliği 1/16’nın üzerinde olmadıkça gebeliğe müdahale edilmez. Titrasyonun 1/16 veya üzerinde olması durumunda etkilenmenin ciddiyetini araştırmak için amniosentez, kordosentez ve USG gibi ileri tetkiklere geçilmelidir. Hastalık ciddi düzeyde ise anne karnında bebek kanını değiştirmek gerekebilir.
A, B, O kan gruplarına bağlı uyuşmazlık olur mu?
Anne ve bebek arasında A, B, O kan gruplarına bağlı uyuşmazlık da görülebilir. Bütün gebeliklerin yüzde 20’sinde görülen bu uyuşmazlık teorik olarak mümkündür ancak pratikte önemi yoktur çünkü etkilenme çok hafif olur. Bu nedenle pratikte ABO uyuşmazlığı araştırılmaz ve bunu önlemek amacıyla herhangi bir ilaç yapılmaz. Anne 0 grubu, fetus A1 veya B grubu olduğunda bu tür uyuşmazlıktan bahsedilebilir. Bu durumda etkilenmenin ve aneminin pratikte önemsiz derecede hafif olmasının nedenleri: Bu durumda antikorlar çoğunlukla plasentayı geçemeyen IgM yapısındadır, az sayıda IgG yapısında antikor oluşur. ABO antijenleri eritrositlerin yüzeyinde az miktarda bulunur. ABO antijenleri fetustaki tüm dokularda bulunur bu nedenle antikorlar tüm dokulara bağlanır ve eritrositler üzerindeki etki minimal olur.

Anne ve fetus arasında ABO kan gruplarına bağlı uyuşmazlık ve Rh uyuşmazlığı birlikte varsa ABO uyuşmazlığı Rh uyuşmazlığı şiddetinin azalmasını sağlar. Çünkü anneden fetusa geçen ABO antikorları fetusta Rh antijenlerinin kısmen hasara uğramasını sağlar.

Anneanne Teorisi (Grandmother Theory) Nedir?

Bu ilginç teorideki duruma göre anneden bebeğe geçen Rh antikorlarının kaynağı bebeğin anneannesidir. Bebek rh (+), anne rh (-), anneanne rh (+)’dir.
Burada anneannenin hamileliği sırasında olan fetomaternal kanama fetusun  anti-d antikorlar oluşturmasına neden olmuştur (normaldekinin tersi şekilde). Yani fetus daha anne karnında sensitize olmuştur. Fetus doğumdan sonra erişkin yaşa gelip hamile kaldığında bebeği rh (+) olursa kendisinde daha önceden oluşan anti-d antikorlarını bu sefer kendi bebeğine geçirecektir ve bebekte hastalık meydana gelebilecektir.

Üye Ol
Bildir
100 Yorum
En Eski
En Yeni
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör

merhaba,

ilk hamileliğimde boş gebelikten dolayı kürtaj oldum ancak sonrasında iğne yapılmadı.
şimdi ikinci gebeliğim için öncesinde önlem almak gerekirmi? ne yapmalıyım?

cevabınız için teşekkür ederim cüneyt bey. ikinci hamilelik öncesinde yapılması gereken birşey varmı?yoksa sadece 28. haftada anti d olmaya dikkat etmek mi gerekiyor.

Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim Cüneyt Bey.

Merhaba doktor bey.. Daha önce de yazmıştım size.. İlk çocuğum sağlıklı. Ondan sonra iki defa on altıncı hafta da karnımda öldü bebeklerim.son gebelikte önlem amaçlı sulandırıcı iğne kullanmama rağmen. Aklıma kan uyuşmazlığı olma ihtimali geldi.eşimde bende b pozitif kan grubuyuz.akrabalık yok.bazı sitelerde on ikinci hafta sonrasında bir düşük görülse bile uyuşmazlık iğnesi vurulması gerekir deniliyor.. Bilgilendirirseniz çok sevinirim

Teşekkür ederim doktor bey.. Peki sizin görüşünüz nedir bebeğin kromozomlarında da bir sorun yokmuş..ikisininde 16 haftalık ölmesi tesadüf müdür..hangi testleri yaptırmamı önerirsiniz.çok yıprandım vücut ve ruh olarak…

Hocam merhabalar,
İlk gebelik sonrası 72 saat içinde Anti D iğnesi yapılmadı ve şu anda ikinci bir gebelik mevcut. Gebelik 18. hafta da indirek coombs sonucu 1/32. dir. Bebeğin rh negatif olabilir mi? Titre olması bebeğin rh nın pozitif olduğu anlamınamı gelir?

Merhaba dr.bey
Benim kan grubum b rh- .fakat amniyosentez oncesi verdigim kan testi sonucunda ABO Rh+ tayini B rh + olrak cikmis.bu ne anlama gelmektedir.esimin kan grubuda 0 rh+.bildigim kadariyla amniyosentez sonrasi kan uyusmazligi ignesi vurulmam gerekiyor.bir problem cikarmi ?tesekkur ederim.

Ben 29hafta gebeyim.bir dış gebelik geçirdim. Rogam yapıldı ama yeterlimi bilmiyorum rh – kangurunun eşim rh pozitif. Bebek göbek ve baş çevresi bir hafta 10gün büyük bulundu.rogam tekrarlandı. 26/27haftaya kadar herşey normaldi. Acaba çok mu geç kaldım. Kan değişimi yapılabilirmiş 15gün sonra tekrar üst yapılacak herşey için geç mi

Merhaba benim esimle kan uyusmazlığımız var 5.gebeliğim 4.cocuğumda kanı babasının kanından 0+ hastanede uyusmazlık iğnesi yaptılar doğumdas sonra .su an 5 ci gebeliğim 26+6haftalık hamileyim uyusmazlık testi yaptık 5 aylıkken negatif /6 aylıkken pozitif /7 ci ayıma girdim yine pozitif cıktı tahlilde 1/160neg.(1/80poz) igne yaptığım halde bu sonuç cıktı ne yapmamız gerekiyor beni aydınlatırmısınız sizden cevap bekliyorum

Hocam merhabalar.. indirekt coombs 28.haftada 1/8 di. Bi kac gun sonra gecen hafta carsamba gunu arastirma hastanesinde 1/32 cikti. Tam bi hafta sonra yani bugun yine 1/32 cikti. Bu deger tekrar yukselir mi. Yoksa sabit mi kalir. Eger sabit kalirsa yapilacak bisey var mi? Yukselirse bizi neler bekliyor?? Simdiden cok tesekkur ederimm. Cevabinizi bekliyorumm

Hocam haftalik kan ve usg takibi olacak. Usg de herhangi bi sikınti cikmadi. 30.hafts bitmek uzere.

Hocam cok fazla soru soruyorum ama sizce bundan sonra yukselme ihtimali cok mu fazla?

Hocam cok tesekkur ederim. Cok sagolun

Hocam bebeğimizle eşim arasına abo uyuşmazlığı var eşim sıfır pozitif bebeğimiz b pozitif ve uyuşmazlık meydana geldi doğduktan sonra direkt coombs testi pozitif gelmiş kan değerlerimiz yükselmişti hematokrit ilk ölçümde 38 gelmiş sonraki ölçümlerde düştü biraz tekrar yükselişe geçti en son 41 di ve 36 a düştü Çarşamba bir daha kan vereceğiz sarılık değerimiz ise en yüksek 14 çıktı sonra düşmeye başladı çok şükür 13 şu anda sürekli emziriyor annesi kilo alması falan da normal direkt coombs negatif olması gerekiyormuş bizim ki pozitif hiç negatif olmayacağı anlamınamı geliyor cevaplarsanız size zahmet olamazsa hocam

Çok teşekkür ederim hocam cevap verdiğiniz için inşallah düzelir sarılık değerlerimiz düşmeye geçti kendiliğinden tekrar yükselirmi acaba

Merhaba Dr bey, eşimle aramızda kan uyuşmazlığı mevcut.ilk gebeliğim düşük kürtaj yok.8. ve 29.haftada yapılan indirek coombs testi negatif çıkmıştı.31.haftada yaşadığım lekelenme sonucu 300 mg rhogam iğnesi yapıldı.34.haftada yapılan indirek coombs testi pozitif 1/16 titirimetrik çıktı.Bunun sebebi ne olabilir acaba? Şimdiden tşk ederim

Merhabalar doktor bey; benim 2.gebeligim eşim B+ben ise B rh negatifim. Ilk hamileliğinde uyuşmazlık iğnelerim yapıldı.ilk gebeligimin 2. ayinda indirect coms testi 1/32 titreli pozitif çıkmıştı çok araştırıldı sürekli takip edildi hep aynı seviye de kaldı belki tiroid den kaynaklı olmuş olabilir denmişti.Simdi ise 2.gebeligimde yine 2 .Ay da 1/32 pozitif cıktı.Bu ayki testim de 1/32 eser pozitif cıktı benim için de durum değerlendirmesi yapabilir mısınız.tsk ederim.

Mrb hocam bnm kan grubun 0rh(-) edimini a(+) bizde kan uyuşmazlığı var ama 7 ayına girdim ne bı tahlil ne bı iğne ypmiyolar kanama olursa yapılır diyorlar

Merhabalar hocam bana da yardımcı olursanız sevinirim benim ilk gebeliğimde kan uyusmazligi pozitif oldu bebek hidrops fetalis nedeniyle 17. Haftada heyete girdim sonlandirildi.uyusmazlik ignem hem amniyosentez sonrası hem kürtaj sonrası ayrı ayrı yapıldı şimdi ise 5+5 gebelik mevcut kese göründü bebek daha görünmedi ama indirekt comps yine pozitif ve titre 1\8 zayıf pozitif doktorum iki hafta sonra tekrarlayalim ona göre yol çizelim dedi tekrar iğne yapılmadı bu durumda bebegin durumu akibeti ne olur yine aynı şeyleri mı yaşarım ya da şu aşamada ne yapılabilir
Teşekkür ederim

Merhaba Hocam,
8 ay önce beta-hcg değerim 36 olduğunu öğrendikten hemen sonra düzenli düşmeye başladı, doktor kimyasal gebelik dedi.Kalp atışı oluşmadan düşük yaşadım. Şuan 13 haftalık gebeyim, eşimle kan uyuşmazlığımız var, benim aRh- , eşim 0Rh+ Gebeliğimin başlarında indirekt coombs testi yapıldı ve sonuç negatif çıktı , doktor 28. haftada iğne vurulmam gerektiğini söyledi.Civa içerdiği için Rhogam aşısının gebelik sırasında vurulması istemiyorum.Yorumlarınızı okudum, sıkıntı olmayacağını düşünüyorum fakat doktorumun 28. haftada vurulmam gerektiğini söylediği için biraz endişeliyim. Doğumdan 72 saat içinde iğnenin vurulması gibi bir alternatif olabilir mi?Bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum. İyi çalışmalar dilerim.

Eşimle kan uyuşmazlığımız var ilk bebeğim benim kanımdan ikindi pozitif çıktı iğne yaptım şimdi 3 gebeliğim 9 haftası indirmekte coombs testi 1/32 çıktı hocam nekadar risk taşıyoru

Tedavi mümkünmü

Merhaba yazinizdaki anneanne teorisine deginmek istiyorum benim kan grubum a+ kizimin ise a- bu durumda benim kizimin kaninda rh antijenine karsi antikor olusmus olabilrmi. Gebelikte ve dogum esnasinda annenin kani fetusun kanina gecip antikor olusturabilirmi. Boyle bir olasilik varmi. Yani benim kizim ileride bebek sahibi oldugunda eger bebegi rh+ ise sorunmu yasayacak. Anneanne teorisi dogrumudur. Ben gebelikte ve dogumda bebeginin kaninin annenin kanina gectigini saniyordum sadece.

Cuneyt bey cevabinizi tam olarak analayamadim. Neye hayir dediniz biraz daha analayacgim sekilde aciklarmisiniz.

Iyi gunler.ben ilkte kimyasal gebelik gecirdim ve hemen ardindann kan uyusmazliggi ignesi vuruldu.bundan 2 ay sonra tekrar hamileyim o haftalik.inderect coombs testi yapildi ilkte labaratuvar ne negatif ne de pozitif bir sonuc verdi simdi daha buyuk bi sehirde labaratuvara gondrildi eger pozitif cikarsa bebekte bir sorun olustirmus mu yoksa hemen ignesi burulabilirmi

Merhaba, 26 haftalık hamileyim. İndirect comns testi pozitif çıkmasına rağmen, titrematik test sonucu negatif çıktı. Buarada 17. Haftamda amniyosentez yaptırdım ve sonrasında iğne oldum.

Bu durumda 28. Haftada tekrar iğne olmam gerekir mi acaba?
Teşekkürler

Kendi doktorum amniyosentez sonrası zaten iğne yapıldığı için 28.haftada tekrar yapılmasına gerek duymuyor ancak amniyosentez yapan doktorum ise iğnenin beni ancak 12 hafta koruyacağını ve 28.haftada tekrar iğne yaptırmamın gerekli oluğunu söylüyor.

Sizde yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz, bu durumda yaptırmak konusunda ısrarcı olmalıyım değil mi?

Çok teşekkür ederim Cüneyt Bey.

Cüneyt Bey merhaba,

28. haftada yapılması gereken iğne tam 28 de mi yapılmalı yoksa 29-30.haftalar arasında da yapılabilir mi?

iyi çalışmalar,
Aslı

Cüneyt bey merhaba,

28. Hafta yerine daha gec olarak 29-30 arasında yapılsa bir mahsur olur mu?

Mrb doktor bey ikinci cocuguma 37 haftalik hamileyim indirect combs testim 1/4 pozitif cikiyor doktorum bebekte artik gelisim yavaslamasi gozlemledigini ve riske atmamak icin bebegi almasi gerektigini soyledi fakat sezeryan olmak istemedigim icin baska bir doktora gittim oda bebegin gelisiminin gayet normal oldugunu ve saten 1/4 pozitifligin cok dusuk bir deger oldugunu NST olcumlerimde sknti olmadigini ve normal dogum yapabilecegimi soyledi kafam cok karisti sizce normal dogumu beklersem sknti olurmu cocugum icin

HOCAM MERHABA 12 HAFTA 4 GÜNLÜK HAMİLEYİM 6. HAFTADA KANAMA NEDENİYLE GÜN HASTANEDE YATTIM BU SIRADA KAN UYUŞMAZLIĞI İĞNESİNİN YARIM DOZUNUN YAPILDIĞI SÖYLENDİ.BU HAFTA Kİ KONTROLÜMDE DOKTORUM KAN UYUŞMAZLIĞI TESTİ İSTEDİ SONUCU POZİTİF ÇIKTI HASTA TİTRESİ : 1/2 OLARAK YAZMAKTADIR.BEBEĞİMLE İLGİLİ RİSK NEDİR.ÇOK ZOR BİR HAMİLE KALMA DÖNEMİ YAŞADIM VE ŞU AN ÇOK KORKUYORUZ.BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

İlginiz için çok teşekkür ederim hocam

Merhaba doktor bey. Ben 12+4 hamileyim. 12+1 de kan uyuşmazlığı testi istendi indirect coombs testi yapıldı ve pozitif çıktı. İki gün sonra tekrardan test tekrarlandı ve titresi 1/16 çıktı. Benim ilk hamileliğim, düşük tehlikem yok, hiç kanamam olmadı. Bunun sebebini öğrenmek istiyorum. Yardimlarinizi rica ederim.

Merhaba doktor bey, ilk gebeliğim 32. Hafta. Dayım.kan uyuşmazlığımız var .28. Haftada iğne oldum. Şimdiye kadar indirect coombs hep negatifti.32. Haftada 1/8 oranında pozitif çıktı. Doktorum iki hafta sonra tekrar bakacağız dedi ama siz ne önerirsiniz? Teşekkür ederim şimdiden

Ben iki doğum yaptım.uyusmazligimiz var.ikinci doğumda tuplerimi baglattim.bu yuzdende uyusmazlik ignemi yaptirmadim.13 yıl sonra pişmanlık duyup tup bebek le hamile kaldim indirekt coombs pozitif.beni ne gibi bir süreç bekliyo.

Merhaba hocam 20 haftalık hamileyim kan uyuşmazlığı var 16 haftalıkken kanama oldu iğne yapıldı şu an 2 gündür kanama var sebebi nedir bebeğin hareketlerini de hissediyorum

Merhaba hocam. İlk gebelikte 28. Haftada uyusmazlik ignesi oldum. Dogumdan sonra oglum pozitif dogdu. Ama bana aşı yaptilar mi hatirlamiyorum. Suan 2. Gebelik 14 haftalik, ICT pozitif cikti. Perinatolojiye gonderdiler. Ne önerirsiniz? (Ben – Eşim +)

Merhaba
Eşim rh- ben ise rh+ kan grubuna sahibim kan uyuşmazlığı var. İlk çocuğumuz rh-. Eşim şu an ikinci çocuğumuza hamile. İlk çocuğumuzun rh- olması rh uyuşmazlığı açısından ikinci çocuğumuz için avantajlı bir durum mudur?

Son düzenleme 1 yıl önce Salih tarafından.

Merhaba Hocam, ben negatif eşim pozitif ikinci çocuğuna 8 haftalık hamileyim kan uyuşmazlık pozitif çıktı ve 1/8 titre pozitif çıktı. İlk çocuğum doğduğu gün uyuşmazlık aşısı yapıldı. Süreç nasıl sizce 1/8 pozitif sıkıntılı mi ve çocuğuma zarar verirmi

Hocam merhaba ben b- eşim a+ kan uyuşmazlığımiz var gebeliğimin 13. Haftasında kanamadan kaynaklı uyuşmazlık iğnesi yapıldı. Benim 28. Haftada tekrar uyuşmazlık iğnesi yaptırmam gerecekcek mi şimdiden teşekkürler

Çok teşekkür ederim

Hocam iyi geceler bu saatte aklımı kurcalayan bir soru var o nedenle yazıyorum kusura bakmayın. 6+4 haftalık gebeyken doktorum kalp atışı duymadı ve iki gün sonra geçen hafta perşembe günü düşük yaptım (14 Eylül) eşimle aramda kan uyuşmazlığı var ve iğneyi bugün yani (22 Eylül) 1 hafta sonra yaptılar indirekt coombs sonucum da negatif çıktı internette araştırdığım ve doktorun söylemesine göre de iğne için geç kalınmış ve koruyuculuk özelliği de pek kalmamış sizce 72 saat içinde iğnenin yapılmaması ikinci gebelik için koruyuculuk sağlamaz mı teşekkür ederim şimdiden

Son düzenleme 1 yıl önce Şeyma tarafından.

Hocam 12.haftada kan uyuşmazlığıni doktora söylediğimde kan uyusmazligi iğnesi vurdular.. dün de 28.haftaya girdim ve tekrardan. Kan uyuşmazlık iğnesi vurdular.. normalde 12.haftada gerek var mıydı? Yada ikinci kez iğne vurulmanin sıkıntısı olurmu

Merhaba gebelik testimde kan uyuşmazlığı var mı ogrenmek istiyorum.Tesekkur ederim
ABO+Rh tayini sonuç: A+Rh
Pozitif yazıyor
Eşimin grubu AB +Rh
benim A + Rh

Hocam ben A Rh -,Esim A Rh Poz 4+3de hafif lekelenme yaşadim. Hastanede ICT yapildi Negatif çıktı ve Rhogam ignesi yapıldı.
26 ve 30.haftalarda ICT testi tekrar edildi Zayıf pozitif ve Titrrasyon 1;1 çıktı her iki sonuçta da..Suan 31+4 günlük bebegim.Fetal kan grubu bakıldı Rh(+),doppler takibinde bebekte anemi belirtisi ya da baska bir sıkıntı yok.Tekrar Rhogam iğnesini yapilmam gerek mi? açıkçası yaptırmak istemiyorum zararından dolayı. ZATEN DOĞUMU TAKIBEN 72 SAAT İÇİNDE TEKRAR YAPACAKLAR..Daha önce 5.aylik bir kayıp yaşadim ve hastanede Rhogam iğnesi yaptırmıştım..

İyi günler ben şu an 28 +4 haftalık hamileyim kan uyuşmazlığı iynemin vurulması gerekiyor ama randevum 29+3e verildi o zaman kan uyuşmazlığı vurulursa olur mu çok tedirginim yoksa illa 28.haftadami vurulması gerekiyorİndirekt coombs testim negatif çıkmış tı

Çok teşekkür ederim hocam çok sağolun

Hocam merhaba daha önce pıhtılaşma nedeniyle üç düşüğüm oldu şuanki hamileligimde kan sulandırıcı kullanıyorum ve eşimle kan uyuşmazlığımz var ben Rh negatif eşim Rh pozitif düşüklerden sonra uyuşmazlık iğnesi hepsnde yapıldı,ve indrec coom testi hep negatif geldi bu dördüncü hamileliğim ve 9 haftada bi lekelenme yaşadım o sürede hemen indrec coom testine bakıldı yine negatifti ve iğne yapıldı.Sonrasinda 13 haftada tekrar bi islem geçirdim ve ozaman indrec coom testi ilk kez pozitif çıktı doktorum durumu 9 haftada yapılan iğneye bağladı ve tekrar iğne yapıldı.Bulundgm şehirde fakülte hastanesi yok titreye bakilmadi ve doktorum gerekte görmedi.O şekilde 28 haftaya geldim tekrar indrec coom testi yapıldı ve yine pozitif bu seferde 9 ve 13 haftada iki kez iğne yapıldığı için etkisi bu uzun sürer bebekte sıkıntı yok oyzden yine iğneyi yapalım dedi yakın takip ederiz dedi yinede istersen perinatolojiye gdip titre bakitablrsin dedi şuan 31 haftadayim her hafta kontrole gdiyorum bebekte bı ödem ve ya başka bi sorun gözükmüyor ama içim titreye bakilmadigi sürece rahat etmiyo randevu için bekliyorum.İgnelerden önce hep negatifti size sorum iğneden piztif cikarmi.Ve 13 haftada yapılan iğne 28 e kadar pozitifligi sürermi doktor hem 9 haftada hem 13 haftada yapildgi icn uzun sürer diyor.Uzun oldu kusura bakmayın cevaplarsanz çok sevinirim.

Son düzenleme 1 yıl önce Zeliha tarafından.

Merhaba hocam,size bisey sormak istiyorum. Kizim A negatif kan gurubundan 1 ay once poziitif kan guruplu bir arkadasiyla güya kan kardes olmuslar kanayan yaralarindaki kani birbiriyle iyice birlestirmisler. Acaba rh uyarilmasi olurmu bole durumlarda. Bu sekilde arkadasinin kani kizimin kan dolasimina gecermi.

Hocam ben o- eşim 0+ ilk doğan. Bebeğim 0+ sağlıklı doğdu ve şuan hamileyim titre değerim 1/1024 çıktı

Kan uyuşmazlığı iğnesi ilk gebeliktede pozitif çıktığı için yapılmadı suan bebek 6 haftalık ama titre değeri yüksek olduğu için risk büyük diyorlar bugün kalp atışı duyuldu ama 2 hafta sonra kalp durabilir gibi bişey söyledi bu kadar yüksek titreye anne karnında kan nakli olumlu sonuç verir mi

Hocam merhaba. 36+1 haftalık gebeyim. Dün gece bir damla kadar akıntı içerisinde kanamam oldu ve koldan rhogam iğne yaptırdım. 38+0da sezeryan olacagım yani tam iki hafta sonra. Doğum sonrası tekrar iğne olmam gerekir mi, bebek pozitif kan grubu ile doğarsa sonraki gebeliklerde sıkıntı olmaması için tekrar iğne olmalı mıyım. Cevaplayabilirseniz çok sevinirim

100
0
Yorum yapabilirsiniz.x