Preeklampsi tüm hamile kadınların yüzde beşini etkileyen, gebeliğin 20. Haftasından sonra gelişen hipertansiyon ve proteinüri (idrarda protein varlığı) bulgularının beraber olduğu ve gebenin baş ağrısı, gözlerinin önünde karanlık uçuşmalar, ense ağrısı, karnının üst kısmında ağrı şikayetlerinin eşlik edebildiği son derece komplike ve tehlikeli olabilen bir çeşit zehirlenmedir. Çoğu kez bunlara ödem (vücutta şişlik) de eşlik eder. Temelinde plasental hipoksi, yani oksijenlenme azalması yatar. Preeklampsi 32. hamilelik haftasından önce gelişmişse erken; sonra gelişmişse geç preeklampsi olarak değerlendirilir. Erken preeklampsi aynı zamanda ciddi (ağır) preeklampsi olarak da tanımlanır. Özellikle erken preeklampsinin önceden belirlenmesi ve önlenmesi, bugün tüm dünyada kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının en çok uğraştığı konuların başında gelir.
Preeklampsi yani halk deyimi ile gebelik zehirlenmesi, hipertansiyona bağlı olarak gelişen ve vücutta birçok organı etkileyen rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir. Böbrek yetmezliği, görme kaybı ve karaciğer fonksiyonlarında bozulma, en sık görülen sonuçlar arasında gelir. Bu durum beyni etkilediğinde, önce baş ağrısı ile başlayan sara krizi (eklampsi), sonrasında da beyin kanaması meydana gelebilir. Öldürücü sonuçlar; karaciğer yırtılması, böbrek yetmezliği, vücutta yaygın damar içi pıhtılaşması (DIC) ve beyin kanaması şeklindedir.
Preeklampsi, sıklıkla 35 yaş üstü hamilelerde, ilk hamileliklerde, kilolu bayanlarda (BMI (vücut/kütle endeksi) 30’un üstünde ise), önceki hamileliğinde preeklampsi geçirmiş kişilerde, damar hastalığı mevcut kadınlarda, Çoğul gebelik (İkiz, üçüz) gebeliklerde, şeker hastalarında ve tedaviyle hamile kalanlarda daha sıklıkla görülmektedir. Hamileliğin 11-13. haftalarında yapılan muayenelerde, kan basıncı ölçümü basit bir işlem gibi gözükse de, ideal ölçüm oldukça belirleyici bir unsurdur. Tansiyon her iki koldan beş dakikalık bir istirahat sonrasında kalp hizasından ölçülmelidir. Hafif preeklampsi de tansiyon 140/90 mmHg veya üzerinde seyreder. İdrarda protein atılımı hafif preeklampside az iken (günde 0.3 – 5 gram arasında), şiddetli preeklampside günde 5 gramdan fazla protein atılır. Şiddetli preeklampside tansiyon 160/110 mmHg’ nın üzerindedir. Buna idrarda fazla protein atılması (albuminüri), karaciğer fonksiyon testlerinde yükselme, trombosit sayısında azalma, kalıcı baş ağrısı, görme bozukluğu, karaciğer bölgesinde ağrı gibi bulgular da eklenebilir.
Gebelikte tansiyon yüksekliği plesentayı etkileyebilir ve bu durumda anne rahmine yeterli kan gitmemesi ile bebeğin beslenmesi bozulabilir..
Tedavi İçin Yakın Takip Şart
Preeklampsinin henüz bilinen spesifik (hastalığa özel) bir tedavisi yoktur. Kesin Çözüm; hamileliğin haftasına, hastalık belirtilerinin ciddiyetine ve bebeğin doğumdan sonra yaşayabilirliğine bağlı olarak doğumdur. Diğer tedaviler sadece belirtilerin hafifletilmesi ile zaman kazanmak amacıyla yapılmaktadır. 12. hamilelik haftasından itibaren (12-16. haftalarda) riskli grup hastalarda, düşük doz aspirin kullanımının, preeklampsinin erken gelişmesi, belirti ve bulguların hafifletilmesi aynı zamanda bebeklerde gelişme geriliğinin azaltılmasında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Yüksek risk grubunda; beslenmesinde kalsiyum eksikliği olan hamilelere ilave kalsiyum vermek ve bunun yanında magnezyum takviyesi yapmak oldukça önemlidir. Hipertansiyonu ve ödemi azaltmak ve az tuzlu, bol proteinli diyet uygulamak işe yarar. Yüksek tansiyonu kontrol altına almak ve hastalığın daha ileri formu olan eklampsi veya HELLP sendromuna ilerlememek için ilaç kullanımı gerekebilir.
Eklampsi
Preeklampsi tablosuna ilaveten, bilinç kaybı ve kasılmalarla başlayan ve koma ile sonuçlanan dramatik tablodur. Eklampsi hem anns, hem de çocuk için ölüm nedeni olabilecek bir hastalıktır. Ağır şekillerinde anne için ölüm oranı % 8-24 arasında, çocuk için ise % 30-50 arasında değişir. Eklampsi nöbeti aynen epilepsi (sara) nöbeti gibidir, hastanın kol ve bacaklarında kasılmalar, geçici bir süre bilinç kaybı görülür. Hastada tansiyon yüksekliği ve şiddetli preeklampsinin diğer bulguları vardır.
Eklampsi krizlerinin %80’i doğum sırasında ve doğumdan sonraki ilk 48 saat içerisinde görülür. Gebeliğin 20. haftasından önce görülmesi çok nadirdir. Çok nadiren doğumdan 2 -3 hafta sonra görülen vakalar bildirilmiştir. Tedavi için acilen sezaryen doğum yaptırılır.
Hellp Sendromu
Gebelikte tansiyon yükselmesine aşağıdaki bulgular da eklenirse baş harflerinden dolayı Hellp Sendromu denilen durum oluşur:
– Hemolysis
(Hemoliz, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması)
– ELevated liver Enyzmes
(Karaciğer enzimerinde yükselme)
– Low Platelets
(Kan pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin (plateletlerin) azalması)
Hellp sendromu gebelikte tansiyon yüksekliğinin ve preeklampsinin en ciddi formudur. Gebeliklerin yaklaşık %0.2-0.6’sında görülür. Tedavisi eklampside olduğu gibi acilen sezaryen doğum yaptırmaktır. Genellikle anne içinde, bebek içinde ciddi ve kalıcı sorunlara yol açabilir. Anne kaybı oranı %1.1’dir. Bebeklerin ise %40-60’ı ya anne karnında ya da doğumdan sonra kaybedilir. Bebeklerdeki en sık ölüm nedeni plasentanın erken ayrılması, bebeğin oksijensiz kalması ve prematürlüktür. HELLP çok tehlikeli bir durum olan dissemine intravasküler koagülasyon (DİK) adı verilen bir tabloya da yol açabilir ki bu tabloda kişinin kanama pıhtılaşma sistemi tamamen bozulmuştur. Kan, damar içinde önce pıhtılaşır sonra çözülür ve bu kısıır döngü içinde durdurulamayan ve önüne geçilemeyen kanamalar gelişir ve hasta kaybedilene kadar devam eder. Doğumdan sonra hızla yukarıda sayılan bozukluklar düzelecektir.
Hellp sendromu nadiren doğumdan önce yokken doğumdan sonra gelişebilmektedir.
HELLP sendromunda tedavi tanı konduğu anda gebeliğin sonlandırılmasıdır. Bazı yazarlar çok riskli olmasına rağmen bir süre destekleyici tedavi ile beklenebileceğini ancak bu riski hem hekimin hem de ailenin kabul etmesi gerektiğini ileri sürmektedirler. Gebeliğin sonlandırılmasında tercih edilecek yöntem sezaryendir. Gebelik sonlandırıldıktan sonra hastalarda dramatik bir iyileşme çok süratli bir şekilde gerçekleşmektedir. Gerek sezaryen esnasında gerekse ameliyattan sonra hastanın kan tablosu düzeltilmeye çalışılır. Bu amaçla hastaya taze kan, taze donmuş plazma ve/veya trombozit solüsyonları verilir. Kan proteinleri düşük ise takviye yapılır. Hastanın durumuna göre destekleyici tedavi uygulanır.
Bebek ise standart prematüre tedavisine alınır. Yüksek tansiyonlu anne adaylarının bebekleri uzun süreli strese maruz kaldıklarından solunum sistemleri diğer bebeklere göre çok daha erken olgunlaşır. Bazı bebeklerde solunum desteği dahi gerekmeyebilir.
Korunma
Gebeliğe bağlı yüksek tansiyon ve HELLP sendromundan korunmak tam anlamı ile mümkün değildir. Ancak alınacak birkaç basit önlem ve tedavi riski azaltabilir. Bu açıdan en önemli şey kontrollere ihmal etmeden gitmektir. Her kontrolde kan basıncı ve kilo artışı ölçülmeli ve özellikle 20. haftadan sonra idrar tetkiki yapılmalıdır. Gerekli olduğu hallerde kan biyokimyası ve enzimler konrtol edilmeli kan sayımı yapılmalıdır. Bu sayede vaka çok erken dönemde yakalanabilir ve üzücü sonuçların doğmasının önüne geçilebilir. Her ne kadar bazı durumlarda dramatik bir hızla HELLP tablosu gelişebilirse de yavaş seyirli olanları yakalamak mümkün olabilir.
Bunlar dışında protein alımı ve kalsiyum alımı ile preeklempsi riskinin azaldığı ileri sürülmüş olmasına rağmen heniz kanıtlanmış bir bulgu yoktur.
Düşük doz aspirin kullanımı ile preeklempsi arasındaki ilişki pekçok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmalarda çok değişik sonuçlar elde edilmekle birlikte aspirinin asıl olarak daha önceki gebeliklerinde preeklempsi geçiren kadınlarda daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
7yil once siddetli preklemsi gecirdim bebegim bir hafta yasadi benim gozlerim biraz etkilendi ve ic organlarim zarar gordu tedavi gordum iyi oldum bir sure sonra tekrar hamile kaldim 7 bucuk aylikken dogum yaptim kizimi sorunsuz dunyaya getirdim kizim 3 yasina geldiginde tekrar hamile kaldim bebegim 7 bucuk aylikken karnimda öldü preklemsinin help senromunu yasadim bir hafta yogun bakimda kaldim nobet gecirmedim gun gectikce sagligima kavustum bu olayin uzerinden iki yil gecti 3 hafta once sprailim kaydi ve ben hamile kaldim simdi cok korkuyorum ne yapacagimi bilmiyorum yardimci olurmusunuz
gülcan hanım mail yoluyla yardımcı olmaya çalışacağım. mailinizi kontrol ediniz
Cüneyt Bey, size iletişimden bir yazı yazdım rica etsem cevap yazarmısınız?
mail’inize bakabilirsiniz geçmiş olsun
Merhaba 2 ay önce doğum yaptım
Hamileliğimde tansiyonum hafif yüksekti 40+9 da bebeğimi sorunsuz dünyaya getirdim. Doğumdan sonra tansiyonum dahada yükseldi ve karaciğer enzimlerimdede yükselme olmuş dr hellp sendromu tanısı koydu şimdi üzerinden yaklaşık 2 buçuk ay geçti ama tansiyonum hala yüksek karaciğer enzimlerimde eski seviyesine inmedi henüz bu normal mi yoksa henüz bu hastalıktan kurtulamadım mı
selamlar
HELLP sendromu bu kadar uzun sürmemeliydi aslında. bence bir dahiliye uzmanı veya hepatolog tarafından durumunuzu değerlendirtiniz
Merhaba hocam 6yil önce iki düşük yaptım tekrar hamile kaldım 7 aylık doğum yaptim şimdi çok sukur 3yasinda oğlum var erken doğum nedenim preeklemsi krize girdim tekrar hamile kalsam aynı şeyleri yasamaktan çok korkuyorum ne yapmaliyim şimdiden çok tesekkur ederim ALLAH RAZİ OLSUN
Selamlar,
preeklampsi enteresan şekilde ilk gebeliklerde daha sık görünüyor ama tabii risk altındasınız herşeye rağmen. bu nedenle devam eden gebeliklerde placenta beslenmesini arttırmak için gebelik başından itibaren coraspin, magnesium desteği yanında sıkı tansiyon, idrar ve kan testleri ile rahat bir gebelik geçireceğinizi umuyorum
Hocam merhaba 5 ay önce 28haftalik tup bebeğimi kaybettim preeklampsiden tansiyon 18-9 du bebek ters olduğu için sezwyana aldılar bebeğin eşinin rahmime yapışık olmasından dolayı zor bi ameliyat geçirdim .Hocam şimdi yapisikliltan dolayimi preeklampsi oldum yada preeklampsi oluncami yapisti .Genetik sonucundan bisey cikmadi ne zaman bebek düşünebilirim tesekurler
selamlar,
doğrusu birbirinden aksi sorunu aynı anda yaşamışssınız, cevabını vermekte pek kolay değil ama preeklampsinin temelinde düşünülen en olası sebep placenta yetmezliği olduğunu düşünürsek, sanki rahmin placenta yapışık olan bölgesini iyi besleyememesi veya yapışıklıktan dolayı o bölgede kan dolaşım sorunu olmuş olmasına bağlı preeklampsi geçirmiş olabileceğinizi düşünüyorum. umarım yapışıklık kısmi olmuş ve rahminize zarar vermemiştir. bu durumda sezaryen de olduğunuzu düşünürsek, 1,5-2 yıl ara vermekte ve sonrasında gebelik düşünmelisiniz ve gebelik başından itibaren coraspin, magnesium desteği yanında sıkı tansiyon, idrar ve kan testleri ile takip altında olmalısınız. fakat doppler ultrason ile placenta yerleşiminiz ve kan akımları sık değerlendirilmeli.
Hocam merhaba,
Eşim 32 haftalık hamile iken şiddetli baş ve mide bölgesindeki agrilardan dolayı doktora gittik. Tansiyonu çok yüksekti (20_14 ) doktorlar hemen magnezyum tedavisine başlayıp tedaviden 1 saat sonra sezaryen ile bebeği aldilar. Doğumdan 3 saat sonra eşim eklampsi nöbeti geçirdi. Beyinde lezyonlar oluştu karaciğer enzimleri çok yüksek değerlere yükseldi, böbrek fonksiyonları yaşadı ve doktorumuz HELLP Sendromu ile karşı karşıya olduğumuzu söyledi ve su an eşim hala yogun bakımda. doktorumuz bugün itibarı ile Karaciğer enzimlerinde ve beyinindeki odemlerde gözle görülür ve rahatlatıcı bir derecede düzelme olduğunu soyledi ama bobrekteki kreatinin değer 4 civarlarında olduğunuda ekledi. Zor bir süreç beklmek çok zor . Eşimin yogun bakımdan çıkması uzun surermi sağlığına kavusabilirmi yada vücudunda kalıtsal bir hasar olabilir mi lütfen cevaplarinizi bekliyorum teşekkür ederim
büyük geçmiş olsun umarım ben cevap yazana kadar eşini yoğun bakımdan çıkmış olur. bazen 1 hafta bazen 2-3 hafta yoğun bakım süreci gerekebiliyor. doktorunuzun eşinizi ve bebeğinizi kurtarmış olması bile büyük bir olay ki HELLP hem çok ciddi bir sorunlar zinciridir ve ne yazık ki önceden kestirmek veya ne kadar önlem alırsanız alın önüne geçmek her zaman mümkün olmuyor. en önemli tedavisi DOĞUM yaptırmaktır ki ondan sonra genellikle tedavi daha başarılı oluyor.
Mrb hocam.ben 1 sene önce preeklampsi yüzünden 25 haftada doğum yaptım. Ve bebegimi kaybettim şimdi tekrar hamilelik düşünüyorum 3 aydır folik trio ve coraspirin aspirin kullanıyorum hamile kaldıktan sonra kadın dogum uzmaninami gitmeliyim yoksa perinatoloji uzmanına mi gitmeliyim. Yada hamile kaldıktan sonra ne yapmaliyim bulunduğum ilde yeterli sağlık kuruluşu yok
öncelikle geçmiş olsun… preeklampsi genellikle ilk gebeliklerde daha fazla görülür ama tabii ki mutlaka daha sıkı takip gerekir. emin olun yörenizdeki doktor arkadaşlar içinde mutlaka bunu takip edecek ve bir sıkıntı görürse erken yönlendirecek bir arkadaş vardır. yine de 20. hafta civarında hem bebeğin ve placentanın doppler ölçümleri hemde genel olarak gebeliğin gidişatı için bir perinatolog’a görünmeye çalışın.
Merhaba hocam.. 3 gun once epidural sezeryanla acil 32 haftalik dogum yapmak zorunda kaldim.. sebebi rahim acilmasi.. simdi ise tansiyon problemi yasamaya basladim 14.10 15 11 civari .. yatinca azaliyor oturunca artiyor sebebi ne olabilir? Cvplarsaniz cok sevinirim.
yaşadığınız durum mutlaka doktor kontrolünde olmanız gereken bir durum. mutlaka bazı kan testleri yapmak gerekir. bu gebeliğe bağlı tansiyon yükselmesi olabileceği gibi yine gebelikte veya bazen doğum sonrası ilk bir haftada görülebilen preeklampsi de olabilir. lütfen doktorunuzu durumdan haberdar edin ki doğru yönetebilsin durumunuzu.
Merhaba hocam
7.5 aylık gebe olan Ablam 4 gün önce ağır preeklampsi geçirdi ve şuan yoğun bakımda. Doktor kirli kanın vücuda dağıldığı ı ve bazı organların zarar gördüğünü söyledi.Yoğun bakım süresi ve riskin derecesini size sormak istiyorum.Çok endişeliyiz durumdan. Teşekkürler
keşke bu kadarcık bilgi ile gönlünüze kocaman su serpebilsem ama o kadar az bilgi var ki burada size detaylı bilgi verebileyim. eğer durum sadece preeklampsi ise 1 ile 3 günde yoğun bakımdan genellikle çıkar hastanız ama HELLP sendromu ise o zaman 1 hafta ile 2-3 haftaya kadar sürebilir. geçmiş olsun acil şifalar dilerim
Öncelikle teşekkür ediyorum hocam.Tanı Hellp sendromu hocam. Tedaviye cevap vermesi bekleniyor. Hellp in çoğu sonucu mevcut zaten. Güzel dilekleriniz için tekrar teşekkür ederim..
hocam benim yengem 3.bebegini 3gun once dunyaya geld tansyon 19 ile universite hastne yatti birkac gun siddetli karin agrilari vardi ama biraz bu sekilde gozetim altinda kaldi kareciger enzimleri yukseldi kan degerleri dustu tansyon yuksedi ve aksam acil sezaryanli dogum gerceklesti 35 haftada suan 3gun oldu anestezi yogun bakimda yatiyor yogurtla agizdan besleniyor bilinci acik 3gun icerisinde 6 unite kan verildi ama dr hayati tehlikesi halen devam ettigini soyluyor halen karaciger enzimleri yuksek kan degerleri dusuk bebekte 2gunun sonunda kusma meydana geldi verilin mamayi hemen cikariyor merak ettigim annede gozlenen bu segir normalmi eger normalse ne kadar daha devam edebilir 3gun boyunca karaciger ve kan degerlerinde bi duzelme olmadi tansyon normal hayatindan endise ediyoruz hocam acil cevabinizi bekliyorum tesekkurler
Geçmişler olsun, ne yazık ki bu şekilde bir seyir tabii ki normal değil ama gebeliğim komplikasyonları arasında olan bir durumdur. doğru yönetmişler, şimdi de sabırla tedaviye cevap vermesi beklenecek. kötüye gitmiyor ise korkmayınız, bu da iyiye işarettir. sanırım 1 hafta içinde yoğun bakımdan çıkarılır.
Merhaba 39 yaşındayım 18 yıl önce oğlumu 32 haftalık 2000 gr Dünya’ya geldi.üniversite hastanesinde 2 ünite Trombosit verdiler karaciğer enzimlerim yükseldi özel odada vakumla acil doğum oldu.sağlıklıyız.2.bebeği hep istedim 2 yıl önce genetik test istedi bir doktor MTHFR1298 heterozigot protrombin20210 heterozigot EPCR4678C homozigot mutant gebe kalmalı mıyım hocam Nasıl yol izlemeliyim değerlendirir misiniz
yaşadığınız şey genelde ilk gebeliklerde daha çok olur ve tespit edilmiş pıhtılaşma bozuklukları da sizin hamileliğiniz ve hatta öncesinde coraspin sonrasında enjektable formda kan sulandırıcılar kullanmanız durumunda bir sorun yaratmayacaktır. yani bence gebelik düşünebilirsiniz ancak bu konuda yaş itibari ile geç kalmamanız ve hatta korunmuyorsanız infertilite ile ilgilenen bir kadın doğumcuya müracaat etmenizi öneririm
Merhaba hocam ben 2009 da ilk bebeğim hamile kaldım help sendromu geçirerek Bebeğimi 34 haftakik ken kaybettim 8 ay sonra tekrar hamile kaldim kızımı 7 aylık dünyaya getirdim ozamanda help sendromu geçirdim ama kızım yasiyo çok şükür ve şimdi 5 yaşında ve tekrar hamileyim tekrar aynı şeyleri yasarmi yim çok korkuyorum hocam
selamlar…
tabii ki size ‘korkmayın, birşey olmaz’ demek isterdim ama kimse bunun garantisini veremez. değil ki 7 aylık doğurmuşsunuz kızınızı (ki biz ay hesabını sevmeyiz kaç haftalık doğurduğunuz önemlidir). Bu durumda tekrar hamile kalındığında kullanılması gereken bazı ilaçlar, yapılması gereken doppler ölçümleri ve iyi bir perinatoloğun kontrolü altında olmanız ve 3. kademe bir hastaneye yakın olmanız (üniversite hastanesi yada eğitim araştırma hastanesi) gerekiyor. eğer yaşadığınız yerde bu imkanlar var ise deneyebilirsiniz. yoksa alacağnız risk çok fazla olur
Sevgili Cüneyt Hocam,
Ben 8 yıl önce 31. Haftada Preeklampsi ve Plesenta Previa teşhisi konulmuştu bunu yakın takibe alaraka 37. Hafta oluşan kanama ile birlikte doğum sezeryan ile gerçekleşti bebek yan duruyordu ,uzun ve zor bir ameliyat ile rahime yapışan eşik kazındı ve balon takılarak ameliyat bitti . Bu gebeliğimde toplam 35 kilo almıştım ve 31. Haftada 20 kilo ile girmiştim.
Şimdi 2. Gebeliğimi yaşıyorum 30. Haftamdayım 10 kilo aldım ve tit sonuçlarında albümüme rastkanmadı. Detaylı ultrasonda değerler iyi çıktı haftalık takiplerde de değerler sınıra yakın fakat sınırı aşmamış durumda. Benim korkum bu haftalardan sonra tekrar yaşarmıyım ilk gebeliğimdeki problemleri ? Cevaplarsanız sevinirim.
Sevgiler
Ece
kilo alımınızın daha kontrollü olduğu ve ikinci gebeliğiniz olduğu düşünülünce herşey daha lehinize görünmekte. tabii ki yaşar mısınız aynı sorunları buna net bir cevap vermek mümkün değil ama sanki ilk gebeliğinizde asıl sorun preeklampsiden çok placentanızda olmuş ve placenta previa yanında placenta acreatta da varmş gibi anladım ben. çünkü placenta previa doğum sonrası balon takmayı gerektirecek kadar kanamaz ve çıkarıldıktan sonra genelde rahim duvarının kazımaya gerek olmaz. bu nedenlerler bence bu haftalarda doppler ultrason ile placentanızın yerleşimi ve preeklamsi riskine karşı bebeğin kan akımlarını bir kontrol ettiriniz
İlgi alakanıza çok teşekkür ederim
Sağlıklı mutlu günler dilerim
Sevgiler
Hocam ben 28 gün önce belden uyuşturma sezeryanla doğum yaptim 2gün doğumdan sonra kendimi iyi hissetmedim ve dört gün sonra şiddetli baş ağrisiyla hastaneyeye giderken yolda nöbet geçirmişim eşim hemen ambulans çikartmis ben ambulansa alinirken kendime geldim elhamdülillah ve tedavim yoğun bakima girmeden bitti benim beyin zarinda kanama ve pihti atmiş 2,3 damara şimdi bebeğimde bende iyiyim kendi evimde normal yaşantima döndüm 3.çocugum doğum düşunmüyorum ama ben kiloluyum bidaha bu sıkınti olurmu onu merak ediyorum teşekürler .
büyük geçmiş olsun.. anladığım kadarıyla bir daha çocuk düşünmüyorsunuz… hamilelik ile de alakalı değil yaşadığınız şey anladığım kadarıyla ve kadın doğumdan çok beyin cerrahisinin uzmanlık alanına girer. o nedenle size benim yardımcı olabilmem mümkün değil ne yazık ki
merhaba cuneyt bey ben 12 yıl once helpsendromu geçirdim.dogumdan sonra bir saat ıcınde krize girdim hamılelıgım 9 ay surdu hamılelıgım sırasında odem dışında hıc bir sıkıntı olmadı bır hafta yoğun bakımda kaldım diyalize girdim su an ıkıncı bebeği düşünüyorum ama tekrar aynı seyleri yasamaktan korkuyorum aynı seyler tekrar edermi cok çaresizim ne yapmalıyım bır tanede kürtajım var gebeliği denemelimiyim risk tekrar edermı
zor bir ilk gebelik geçirmişsiniz ama eğer iyi bir perinatologun olduğu bir şehirde yaşıyorsanız genellikle, riskiniz olsa dahi, ikinci gebelikte ilkine göre risk ve görülme sıklığı daha azdır
Hocam 2011 hamile kaldim devamli doktor kontrolu altindaydim hamileligimdr 30 kilo arti yuksek tansiyon cok sismistim odem olustu doktorum gebelik zehirlenmesi dedi hocam bebegim saglikli bir sekilde dunyaya geldi 2. Cocuk dusunuyom yine korkuom yasarmiyim acaba hocam bunlari
tabii ki yaşama ihtimaliniz var ama asıl ilk gebelik tehlikelidir. eğer o kadar çok kilo almaz kontrollü olacak iseniz ve iyi bir takip ile sorunsuz geçirme ihtimaliniz de yüksek
Merhaba Cüneyt bey ben 2009 da 34 haftalik Bebeğimi help sendromu geçirerek kaybettim 8ay sonra tekrar hamile kalarak 32 haftalik kızımı plasenta dekonmani,antenatal kanama.güven vermeyen fetal durum nedeniyle sezeryanla doğumum gerçekleşti ikincide help olmadım sanırım burayı bana net olarak acikliyabilirmisniz… ve 5 yıla aradan sonra şuan 18 haftalik ikizlerime hamileyim bu süreçte sadece coraspirin,gynoferon, decavit kullanıyorum. Acaba başka ilaç vs kullanmam gerekiyormu ve aynı riskleri ikiz gebelik olduğu için daha çok tasiyormuyum. Cvp verip beni aydınlatırsanız çok mutlu olacam şimdiden teşekkürler
ikinci gebeliğinizde hellp olmadığızı düşünüyorum ama bunun cevabını benim NET olarak vermemi bekliyorsanız ne yazık ki bu doğru olmaz.. keşke doğumu yaptıran doktorunuza ulaşsanız bu daha doğru ve kesin olur. 3. gebelikler hellp için daha düşük bir risk iken ikiz gebelik ekstra bir risk oluşturuyor doğrusu. o nedenle belki magnesium da almanızda fayda olabilir ama buna da doktorunuz karar verecektir. yoksa kullandığınız ilaçlar da gayet makul. sık kontrol ve iyi bir perinatolog ile de görüşmeniz önerilir
Cüneyt Bey merhaba,
23 yaşındayım,2012 yılında sorunsuz bir gebelikle 38 haftalık normal dogum yaptım.oglum 3.000 gr dogdu.şişliği inince 2.700 gr a düştü.kendimde 11 kilo almıştım..
Dogum yaptıktan 4 saat sonra bir anda tansiyon yükselmesiyle kriz geçirdim.idrarda protein ++++ olmuş.sgot-ast 57 IU/ml ,trombositim 116K/ul,bi kaç saat içinde idrardaki proteinle, karaciğer enzimlerini düzenlemişler fakat trombosit ertesi güne kadar 97 K/ul düşmüş..2 gün yogun bakımda kaldım.gerekli tedaviler yapılmış değerler düzene girmiş ve etkili bi hasar almadan çok şükür kurtulmuşum..bu yaşamış oldugum olayı kendi doktorum eklampsi,başka bi doktor hellp olarak tanımladı.eger anlatımım dogruysa siz ne olarak yorumlardınız?
Artık Bu çok karmaşık bi soru biliyorum fakat 2.gebeliğimde aynı şeyi yaşama riski nedir? Yada bu riski almaya değer mi 2.gebelik??
Teşekkürler…
selamlar. zor bir ilk doğum geçirmişssiniz ama bu kadarcık bir hikayeden tabii gerçekten ne idi durumunuz anlamak zor. ama eklampsi olmadığı kesin çünkü bunun için mutlaka kovulsiyon dediğimiz sara krizine benzer şeyler de yaşamış olmanız gerekirdi. HELLP sendromu diyebilmek için ise evet laboratuar değerlerinizde bozulma var ama sadece birer tahlil ile değerlendirmek zor. şiddetli PREeklampsi geçirdiğiniz kesin ve HELLP sendromunun da sanırım sınırından dönmüşsünüz iyi bir yönetim ile. sonuç olarak iki durumda ilk gebeliklerde daha sık görülüp, ikinci de iyi bir yönetim ile sorunsuz atlatabilirsiniz ama kimsenin size bu garantiyi veremeyeceği de kesin. bu riski almaya değer mi bu sizin ikinci bir çocuk ne kadar istediğiniz ile de ilgili doğrusu.
Gerçekten karmaşık bir konu bu,karar bizde bitiyor ve hiç bir doktor 2.dogumun garantisini elbette veremiyor,haklısınız..bilgileriniz ve ilginiz için çook teşekkür ediyorum..??
Merhabalar Cuneyt bey. Ben 11 yil once ilk dogumumu genel anestezi ile yaptim. Ayilma esnasinda kendimi cok hirpaladigimi hatta basimi etrafa vurarak ayildigimi anlattilar. 6 yil once epidural dogum yaptim.dogumdan yaklasik iki saat sonra titreme, kasilma, sayiklama seklinde bir nobet gecirdim.bu arada kendimi kaybettim kasilmaktsn ve titremekten kendime geldigimde cene kaslarim bile agriyordu.yurtdisindaydim ve dil bilmeyip yalniz oldugum icin bunlarin sebebini soramadim bile.simdi supriz bir gebelik geciriyorum.34.haftadayim.yine epidural olacagim. Fakat bu nobetii gecirmekten korkuyorum. yukarida bahsi gecen nobetler ile ayni mıdır acaba? Tansiyonum yuksek degil.fakat yaklasik uc aydir bacaklarimda kasilma hissediyorum.doktorum magnezyum verdi fakat cok etkisini gormedim.sizce ne yapmaliyim.isin kotusu yine yurtdisindayim ve 8aydir yeni bir ulkedeyim dilinide bilmiyorum :(((
bunlar tamamen kullanılan ilaç ve dozları ile alakalı şeyler.. eğer epidural tecrübesi olan bir hekim var ise aynı şeyi yaşatmazlar size.. ama bir tercüman bulup yaşadıklarınız anlatmanız gerekir
Cok tesekkur ederim beni rahatlattiniz. Tercuman konusunu arastiriyorum. Kolayliklar dilerim size
hocam oncelıkle cevap yazdığınız ıcın teşekkür ederim.12 yıl once help sendromu geçirdim.simdi sakaryada ıkamet ediyorum burda araştırma hastanesinde muayenemı surdururebilirmiyim.tekrar ıkınci gebelik için ve önceden yapmam gereken testler veya kullanmam gereken ılaclar varmı.tekrar yakalanma riskım ne kadar
genellikle hellp sendromu ilk gebelikte oluyor, ama risk taşıdığınız için perinatoloji ünitesinde takip edilmeniz doğrusu.. size verilecek destek tedavi olacak ama buna benim buradan yardımcı olmam doğru olmaz. orada mutlaka kendi protokolleri gereğini yapacaklardır merak etmeyin
Merhabalar hocam, esim 30 yasinda ve 30 haftalik hamile( ilk gebelik). Gecen hafta normal kontrole gittigimizde tansiyonu 15 – 10 cikti. Kontrolden once de bir iki hafta 14- 10 civarlarinda seyretti tansiyon. Kontrolde doktor idrar tahlili istedi ve idrarda eser miktarda protegin cikti. Doktor buyuk ihtimal gebelik zehirlenmesi dedi. Biz de universiteye geldik. 3 gündür tansiyon 13- 8. Ya da 12- 9. Civarlarinda seyrediyor. Bir günlük idrarini biriktirip tahlil yaptilar, idrarda 6,75 gr protein çıktı. Acil almak gerekebilir diye bebegin akciger gelisimi icin 2 tane iğne yaptilar. Bebegin gelisimi de10-12 gun kadar geriden geliyormuş.
Bu durumda bize herhangi bir bilgi vermiyolar.takip ediyoruz diyorlar. Esimde eklampsi mi var?
Bu durumda esimi ve bebegimi neler bekliyor? Herhangi bir tani soylemediler.
Simdiden ilginize cok tesekkur ederim.
tabii dosyasına hakim değilim, kan tabloları burada çok önemlidir ama eşinizde anlattığınız kadarıyla olan hafif preeklampsi gibi durmakta.. eklampsi çok daha ağır bir tablodur ve ona geçiş olursa anında gebelik sonlandırılır. bu arada muhtemelen tansiyon içinde bir ilaç verildiğini umuyorum. sizi bekleyen şey şu, akciğer gelişim için yapılan iğne çok isabetli olmuş, eğer tansiyonları bu şekilde kontrol altında durur ve protein atımı artmaz, karaciğer enzimleri yükselmez ise miadı beklenir. aksi durumda erken doğum yaptırılabilir.
Hocam 9 yıl önce sorunsuz bi hamilelik geçirip sezaryen ile ikiz doğum yaptım. Doğumdan 12 saat sonra eklampsi krizi geçirdim. Zor ve yorucu bi dönem geçirdim. Organlarim zarar görmemişti. Şimdi tekrar 6 haftalik hamileyim tekrar aynı sorunu yaşarım diye çok korkuyorum. Folik asit ve tuzsuz yemeğe başladım. Hocam bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
ikiz gebelik ve ilk gebelik ikisi de ayrı ayrı risklerinizi arttırmış ama neyseki ucuz atlatmışsınız. bu gebelikte muhtemelen iyi bir takip ile hiç sorun yaşamama ihtimaliniz çok daha yüksek
Merhaba lutfen yardimci olurmusunuz ben sizi yurd disinan rahatsiz ediyorum.ben 17.11.2015.preklapsi yuzunen bebeyimi kaybetdim tansiyon idrarda proteyin yukseldi ve 7 ayimda sezeryanla bebeyimi aldilar fakat bebeyim yasamadi.ben tekrar hamile ne zaman kala bilirim.bunun tekrarlanmamsi icin ne kimi onlemler almaliyim.cok korkuyorum ikinci kesde ayni olur diye.bu ne sebebten oluyo.
büyük geçmiş olsun.. en zoru ilk gebeliktir, evet ikinci de de risk var ama gebelik boyunca sıkı takip ve bir perinatolog tarafından takip edilirseniz, 1 yıl sonra gebelik planlayabilirsiniz.
Selamlar doktor bey 2 çocuk annesinin 1 doğumumu normal yaptım 2. Doğumunda ise eklamsi hastalığına yakalandim acil sezaryanla 8 aylık doğum yaptım şükürler olsun ki oda sağlıklı. Benim sorum 3.ye hamileyim tekrar eklamsi nöbeti gecirirmiyim 3 doktora gittim kimisi hamileliği sonlandırma diyolardırdikimisi kimisi risk ikinciye Gore daha yüksek olur diyor kafam çok karışık sizce ne yapmalıyım
burada tabii kaç yaşında olduğunuz ve bu riskleri almaya gerçekten kararlı olup olmadığınız önemli… siz duymak istediğiniz şeyleri söyleyecek birini arıyorsunuz sanırım ama gerçek şu ki, sağlıklı iki çocuğunuz var ise, 3. bir çocuk için gerçekten ufacık bir risk bile olsa almaya değer mi. evet tabii ki riskiniz var, sonuçta bir kere geçirmişsiniz, öte yandan bu nedenle daha sıkı takip yapılacak ve muhtemelen o safhaya gelmeden doğum yapabilirsiniz ama bu yine erken doğum olabilir.
Çok tesekkur ederim Dr.bey
Cüneyt hocam merhaba. Ben 40+2 de Hellp teşhisi ile kızımı dünyaya getirdim. Sürecin seyri biraz farklıydı ama. 92,5 kilo ile hamile kadım toplamda 10 kilo aldım. 40+1 de göğüs altı ağrı ve istifra ile hastaneye gittim tansiyonum normal idrarda protein yok trombositler normaldi. Sadece karaciğer enzimlerim yükselmişti. Diğer gün doğum yapacağım hastaneye gittiğimde trombositlerim 40 k/uL çıktı. İdrarda protein ve karaciğer enzimleri yüksekti ama yine tansiyon iyiydi. Acil sezaryen ile doğum gerçekleşti bebek 2890 g sağlıklı bir şekilde doğdu. Ben yoğunbakımda 1 gün kaldım. 10 mono ünite trombosit verdiler. Kendi doktorum daha sonraki gebelikler için tam bişey söyleyemedi. Genetik bazı testlerden bahsetti ama bunların tam olarak yapılıp yapılmadığını bulamadım. Nereye gitmeliyim bilemedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
nerde yaşıyorsunuz bilmiyorum tabii ama yakın çevrenizde mutlaka bir perinatolog yada riskli gebelik uzmanı vardır. onları bulup sonuçlarınız ile giderseniz yardımcı olurlar
Çok teşekkür ederim hocam. Yönlendirmeniz için.
Merhaba 2013 yılında ocak ayında 19 12 tansiyonla 8 aylık hamileyken hastaneye kaldırıldım 2 gün yatirdilar 2 günün sonunda eklamsi.nobeti geçirince acil doğum deyip normal doğum yaptırdılar. Tabi doğum yaptıktan sonra plesen ta ayrılmadı ve operasyonla almisler. Sonra kan kaybından komaya girmisim bilincim yerinde olmadığı icin aspirasyon pnomonu olmuşum 10 gün yoğun bakımda yattim bebeğim düşük kiloluydu ama çok sağlıklıydi.simdide 3 bucuk yaşında ve herşey normal
Yalnız ben 5 haftalık hamileyim normal tansiyonum 10/5 hatta daha düşük te olabiliyor
Ne yapabilirim birdaha aynısını yaşamak istemiyorum ben o zaman belcikada yaşıyordum ve orda geldi başıma bunlar şu anda turkiyeye yerlestik.lütfen cevap yazarsanız çok sevinirim.
emin olun türkiyede çok daha iyi yönetilirsiniz… eklampsi geçiren bir hastaya normal doğum yaptırmak çılgınlıktır zaten.. boşu boşuna size bir sürü komplikasyon yaşatmışlar… öncelikle iyi bir perinatolog ya da riskli gebelik uzmanı bulun.. günde bir adet coraspin 100 mg başlayın. doktorunuz gerekirse magnesium da ekleyebilir
Gebeligimin besinci ayinda ayrintili usg de sag arterde centiklenme cikti 32 hafta dahil kontrollerimde hersey normal seyrediyordu 35 haftada gittigimde 14.90tansiyon idrarda protein asiri ödem cikti bebegin
gelisimide ilk defa haftasindan 10 gun kadar geri cikti
Bir hafta tansiyon takibi yapildi ve genelde yuksek seyredince ve benimde paniklememle hastaneye yatirildim ve 36 +1 de acil sezeryana alindimBebegin cigerlerinin gelismedigi ve civerinde kanama oldugu soylende ve bebegim yasamadi..cok bosluk hissediyorum en erken nezaman gebe kalabilirim daha oncede sezeryan dogumlu 5 yasinda kizim var..preklemsi ikinci gebelikte oldu ..3 de tekrarlar mi
çok talihsiz olmuş büyük geçmiş olsun :(.. sizin durumunuzda 6 ay beklemenizi öneririm.. yine aynı şeyleri yaşama ihtimaliniz var ama iyi bir takip ve gebelik boyu coraspin kullanarak bu sefer iyi sonuca erebilirsiniz umarım
Hocam cok tesekkurler ilginiz icin
Şuan 26+1 haftaligim araştırma hastanesinde yatiyorum 18 gundur yüksek tansiyon preaklemsi dendi ilk gebelikte de öyküm var şuanda idrarda protein +++ ödem topladım çok serumlarimi alamiyorum. Vücudundan atamiyorum çünkü. Bebek 580 gr. Krize girersem ölürüm diye korkuyorum tansiyonum dusmuyo nd yapmam lazm
doğrusu sizin değil doktorlarınızın birşeyler yapması gerekiyor ki, yatırdıklarına göre de yapıyorlardır.. merak etmeyiniz, sizi riske edecek en ufak birşey gördüklerinde acilen sezaryene alırlar.. aksi halde en azıdan 28 haftayı bari geçirmeyi isteriz
Hocam ben 23 yaşındayım hamilegimde tansiyonun çok yüksekti gebelik zehirlenmesi yaşadım aşırı ve ani kilo aldım çocuğum gayet sağlıklı doğdu sezeryanla acaba bu hastalık devam ediyomu
gebelik zehirlenmesinin tedavisi doğumdur. doğumdan sonra 1 hafta daha risk hafiflese de devam eder. sonra kurtulursunuz bundan.. dert etmeyiniz geçmişler olsun
Hocam bebegim 580 gr. 26+1 haftaligiz. Araştırma hastanesinde yatıyoruz preaklemsi sonucunda bebeğim doğarsa gözlerinde ve bağırsaklarında sorun olur gözleri görmez dendi engelli olur yaşarsa dendi benim tansiyonum da uykuda yükseliyor nasıl bi önlem alınabilir ne yapmamız gerekli
merhaba ,
34 yaşında ,68 kiloyum. 11 haftalık gebeyim.idrar tahlilimde protein ++ çıktı.hematoloji sonucu 31.9.tansiyonum normal ,el ve ayaklarımda şişlikte yok.proteini hep ileriki haftalarda duyuyordum erken değilmi?
henüz dr randevuma 1 hafta var,sonuçtan tedirgin oldum.tehlikeli bir durum var mı sizce?
bazen idrar yolu enfeksiyonu ya da değişen metabolizmaya bağlı da olabiliyor ama tekrarlamak gerek testi, gerekirse 24 saatlik idrar toplama yaptırabilir doktorunuz. bu haftada gebelik zehirlenmesi olmaz merak etmeyin ama başka bir böbrek sorununuzun olmadığına emin olmak gerekir
Merhabalar Doktor Bey ben de bebegimi ablosya plesanta sebebiyle 30 haftalik dunyaya getirdim gebeligimin basinda bas agrilarim oluyordu bir de ani korlukte yasadim hamileligimde asiri odem ve kilo artisim oldu 15 kilo ile gittim doguma tansiyonum hamilelik surecimde normaldi 9/10 du. asiri kan kaybiyla dogum icin hastaneye vardigimda 14 /9 du gebeligimde seker yuklemesinde aclik sekerim yuksek cikmisti ilk gebeligimdi zorlu surecten sonra kizima kavustum 2.gebeligimde tekrarini yasamaktan korkuyorum .Doktorum bana senin yasadigin israrla preeklemsi degildi dedi ama belirtiler onu isaret etmiyor degil rahmimde perde de vardi bebek gelisirken plesanta yer bulamamis ayrilma yapmis olabilir dedi peki diger yasadiklarim ani korluk asiri odem bel agrisi bas agrisi dusundukce deli oluyorum ne yapicam kime guvenicem sasirdim yardimmm
hastaneye vardığınızda geçici bir tansiyon yüksekliği gibi durumlar, o heyecan ile herkesin başına gelebilir. tansiyon veya şikayetleriniz tek başlarına preeklampsi anlamına gelmez.. kan + idrar testleri ve gerçekten tansiyonun takiplerdeki değerleri asıl teşhisi koydurur ki doktorunuz da bunlara istinaden ısrar ile olmadığını söylüyordur. değil ki ikinci gebeliklerde görünme oranı da düşer doğru bile olsaydı
Doktor Bey öncelikle cevabiniz icin tesekkurler ben belirttigim sikayetleri soyledigimde ani korluk ayaklarda dize kadar asiri sislik bas agrisi vb doktor bana kan ya da idrar tahlili yapmadi her seyin gebelige bagli oldugunu soyleyip gecistirdi simdi bu konuyla ilgili verdiginiz bilgilerden hareketle preeklemsi yasadigimi dusunuyorum ilk gebeligunde preeklemsi yasayanlar 2.gebeliginde yasama ihtimali yüksekmis nasil bir yol izlemeliyim hamile kalmaya korkuyorum inanin?
tam tersi ilkinde yaşayanlar benim tecrübeme ve kitaplara göre de ikinci de daha az risk altındalar.. bir kere iyi bir perinatolog ya da kadın doğumcu nasıl yöneteceğini ve nasıl destek tedavi vereceğini bilir merak etmeyiniz
Merhabalar hocam…Benim de bir sorum olacakti…
35 haftalik hamileyim,ve doktorum preeklamsi şuphesi tasıdigimi soyledi.Cunku asiri odem var yuzlu yemedigim halde.Tansiyonum genelde 14.9 u gecmiyor hatta arada dusuyor.Oda tansiyon takibi istedi zaten 2 haftadir tansiyon cok cikmadigi icin bekliyoruz ve beklemeye devam dedi.Yalniz benim 1 haftadir kol ve bacaklarimda siddetli agrilarim var resmen yuruyemez hale geldim kollarimi da bukemiyorum bunun bu hastalikla alakasi olabilir mi?
bunun nedeni ödeminiz. ancak idrarda protein yada kan testleri istemedi mi doktorunuz. tansiyon için de bir ilaç vermedi mi acaba
Hocam merhaba ben 30 haftalik ölü dogum yaptim sezeryan ile.Plesentamin önde oldugu ancak yerinin degisebilecegi soylenmisti.Ne derece önde oldugu bilgisi verilmedi.Cok sik araliklarla muayeneye gitmeme ragmen tansiyon takibim hic yapilmadi ve preeklampsi teshisi konmadi.hicbir tedawi uygulanmadi.30.haftada dekolman yasadim.Sezeryan olma sebebi ise hastaneye bebek hareketsiz diye gittigimde henuz yasiyordu ama ameliyata alindigim 5 dakika icinde öldugunü soylediler.Sonrasinda cok siddetli kanamalarim oldu ve lohusaligida hastanede yatarak gecirdim bir kismini.Simdi ikinci gebelik planliyorum 6 ay sonra gebe kalabilir miyim? Perinatalog ve uzman dr ile ikinci gebelikte dewam edecegim.Kilolu gebe kalmistim kilo vermeye calisiyorum.Bunlar disinda genetik testleri yaptirdim sonuclar henuz cikmadi.Ikinci gebelikte plesenta akreata olma olasiligi sizce nedir ?Dekolmanin tekrar etme olasiligi nedir hocam? Herhangi bir kanamam yada agrim olmadi bunu anlamak mumkün degil midir?
preeklampsi nerden bu konuya dahil oldu bunu bir türlü anlayamadım ama tansiyon takibi tabii ki yapılması şarttır. doğum sırasında yada sonrasında tansiyonlarınız mı yükseldi, niye bunu yazdınız bunu açın lütfen. ama dekolman konusu muhtemelen placenta previa’ya bağlı birşeydir ve ikinci gebelikte oluşma ihtimali çok da sık değildir. ancak pl. akreata olur mu bu iddialı.. görünme sıklığı evet daha fazladır ama o kadar da yüksek ihtimal değil. o nedenle ben sütten korkar ve üfleyerek içerim ama yine de içerim.
önceden anlamak ise ne yazık ki mümkün değil.. pl. previa olduğunu bilsek bile kanama olana kadar sadece takiptir esas.. kanamanın şiddetine ve haftasına göre ise tedavi ve program yapılır
Söyleki, preeklampsi tanisi lohusalikta kondu hocam gebelik takibim sirasinda degil.Ameliyattan sonra ilk gün tansiyonum 18/12 ydi ilk ölctüklerinde sonra düzelmeye basladi.ameliyattan sonraki ikinci gün normal seyrediyordu.3 ay böbreklerden protein atilimi devam etti.Tansiyon takibimde gebelikte hic yapilmadigi icin gebelikte bir preeklampsi tanisi konmamisti.Lohusalikta yasadiklarim ve tahlil sonuclarim sonucunda sen preeklampsi sonucu dekolman yasamissin dedi capa perinataloji bölümü.30 hafta 1340 gr dogdu.Kafamda yasadiklarima dair soru isaretleri var.5 dakika önce yasayan bebegim nasil ameliyata inene kadar vefat etti?Plesenta previasi olan bir hastanin sezeryani ile normal bir sezeryan ameliyati arasinda farklar var izledim.Beni ameliyata alirken plesentanin önde oldugunu acaba biliyorlar miydi ve ne sekilde bir ameliyat gerceklesti plesentaya yapilan bir müdahale mi buna sebep oldu gibi milyon tane soru isaretleri.Hekimim ameliyattan sonra bana dekolmanin kokainden kaynaklandigini soyledi ama ilk sebebinin preeklampsi oldugunu yine lohusalikta teshis konulunca ögrendim.Hekimin ameliyat ile ilgili ifadeleri su sekilde.İlk olarak plesenta elime geldi.Bu dekolman oldugu icin mi bu sekilde oldu?aslinda ilk olarak bebek sonra plasenta cikariliyor.
ameliyatı yapan birine sorulması gerekenleri sormuşsunuz ama genel olarak, placenta previa ameliyatları ile diğer sezaryenler arasında pek fark yoktur ve evet çocuk çıkarılırken direk placentadan geçilebilir gerçekten. sizde placenta önde miydi yoksa gerçekten pl. previa mı vardı bilemiyorum. gerçekten ciddi bir takip eksikliği yaşadığınız için bazı şeyleri bizde buradan kafadan sallayamayız ama bundan sornası ile ilgili yapmanız gerekenler daha önemli. muhtemelen bebeğinizin ameliyattan kaynaklanan bir sebeple ölme ihtimali yoka yakın, benim tahminim evet preeklampsi geçirmiş ve buna bağlı dekolman olmuş ve sonucunda bebeğiniz kaybetmişsiniz.. bir sonraki gebelikte mutlaka iyi bir perinatolog ve düzgün takip yapan bir kadın doğumcu ile ortak takip edilmeli ve mutlaka gebelik öncesi kilo vermelisiniz
Cok tesekkur ederim ilginize.Elbette sordum ama bir gebelik takibi sürecini dahi iyi yönetemeyen bir hekimden beklenen olacagi gibi dürüst dawranilmadi.Dediginiz gibi zaten olan oldu.Iyi calismalar dilerim cuneyt hocam
Hocam bundan yaklaşık olarak bir ay önce eşimin yüzünde şişlik oluştu ve bebeği hissetmedigini söyledi. 25 haftasindaydik gebeliğin. Denizli Özel saglik hastanesine vardigimizda bebeği kaybettiğimiz söylendi. Ardından normal doğum için sancı amaçlı ilaçlar verdiler. Normal doğum için bekleyeceğimiz söylendi. Bu sırada eşimin üst karın bölgesinde şiddetli ağrılar oldu. Hastaneye vardigimizda 14 saat sonra normal doğum gerçekleşti. Fakat eşimin kan değerleri düzelmedi. Acilen üniversiteye sevk ettiler. Yoğun bakıma alındı. Karaciğer enzimleri 2200-2500 , trombosit sayısı 16 bin, biluribini ise 13 civarında. Bir hafta yogun bakımda kaldı. Plazmafereze 13 defa girdi trombosit sayısı 200 binlere ulaştı. Yalnız karaciger enzimleri 200 civarı geziyor, biluribin ise 5 in altına inmiyor. Bu durum bir ayı buldu nerdeyse. Eşimin bilinci hiç kaybolması. Pekçok tetkik yaptılar hepsi negatif çıktı. Hala da yapıyorlar ve eşim hastanede bebegimizi kaybettogimizden dolayi iyice moral olarak çöküntü yaşıyor gitgide. Okuduğum her yerde hellp sendromunun doğum sonrası çabuk toparladığı yazıyor fakat biz bir türlü toparlayamiyoruz. Bir fikriniz olabilir mi bizimle ilgili veya buna benzer durum varmidir hellp sendromu sonrası?
Buyuk gecmis olsun. Siz son derece ciddi hellp geçirmişsiniz gercekten ve bu durumda bir ayda toparlamasini beklemek bile buyuuk bir beklenti oluyor. En onemlisi bindan sekelsiz kurtulmasi. Sabirli olunuz daha yolunuz cok uzun. Zaten bebegi kaybetme sebebiniz de sanirim bu idi
Merhaba Cüneyt Bey 34 yaşındayım 22 yıldir Renavaskukler artiriyel hiper tansiyon hastasıyim.ve nörofibromatozisin sadece cafeele döküntü aşamasına sahibim.
Hellp sendromu gecirim ve 24 haftalik gebeligim sonlandırıldi.240/180 tansiyonla.
Normal de tansiyon ilaclarimi kullanmiyorum suan nefroloji uzmanlarım gebelik icin uygun görmüyorlar.
Bütün tahlillerim normal aşiri reglli kanamam olsada malesef dogum kontrol ilacları kullanamıyorum.
En cok merak ettiğim ikinci gebelikte hellp sendromu tekrarlar mi?
Ve hellp sendromuna baglı olarak vucutta enzim ve pırtılaşma sorunu devam eder mi?
büyük geçişler olsun. hellp sendromu genelde ilk gebelikte daha sıkıntılıdır her ne kadar risk sahibi olsanızda. 2. gebeliklerde genelde daha az görüyoruz ama size özel metabolik ve bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar farklılıklar doğurabilir. her ne kadar her annenin bebek rüyası olsa da sizin sağlığınız için müsaade etmedikleri taktirde sabırlı olmalısınız
Cevabınızın icin çok teşekkür ederim. Çocukluk dönemlerimde idrar yolu enfeksiyonu ve idrarda protein Trombosit bozukluğu bu yanında yumuşak doku kanseri tanısı altında incelenmiştim. Hellp sendromu kaçınılmaz göründüğünü söylemişlerdi hepsi birleşince sanırım ikinci gebelik söz konusu olamıyor diye düşünüyorum Doktorların dediklerine göre normal bir insanda hellp sendromu riski varken sen de yüzde 80 çıkıyor hipertansiyon geçmiş dönem Trombosit bozukluğu daha çok tetikliyor demişlerdi Psikolojim bozuldu ama Derdi veren Allah dermanınıda verir diyorum çok çok çok teşekkür ederim
bol şanslar ve Allah kolaylık versin
HOCAM 34 haftalık hamile idim AREFE GUNU UYUMUŞTUM 1SATT SONRA ASIRI KANAMAM OLMUŞ pıhtı dusdu acil dokrotoruma gittim saat 4de kadar kanam devam ettı 4 de amelihata alındım bebegimi kaybettım erken ayrılmış bebegim hellp sendromu dedı ve kan pıhtılaşması ıdrar olaylarını yasadımmm ödem çok fazla olmuştu 98 kilo hamile kalmıştım 115 kilooldummm olayı yaşayıncahellp sendromu dendi önceden teshıs konamaz mı ben artık çok korkuyorum ikinci gebeleyım de aynı yasaycakyımm tesekkurler
önceden teşhis koymak son derece zordur ve pek çok zaman mümkün de değildir. en çok da ilk gebelikte olur. özellike kilo verirseniz ve bazı testler yaptırırsanız iyi olur. bunları doktorunuz söyleyecektir diye umuyorum
Zaman ayırdığınız coook tesekkur ederim şimdi Manisa akhisarda akcigerde pıhtı gorduler yatiyorum .msnisada yada İzmirde bildiğiniz onere bileceginiz bir doktor var mı ikinci bebek için .iyilestin derken bu çıktı ben artık içimde bir şeyler oluyor hiç iyileşmeyecek miyim diyorum herşeyden çok korkar oldum.bebek dusunmesem bile sağlığın yerinde mi diye buradaki doktor bilir değil mi bem herşeyden şüphe duymaya başladım bebegimi kaybedince
muhakkak ki en doğru tedaviyi yapıyorlardır emin olun.. herşey bitince izmir de üniversite hastanesi yada eğitim hastanelerinden birine giderseniz sizi bir uzman perinatoloğa yönlendirirler emin olun
Göğüs Dr akciğer de kan pıhtılaşması için ömür boyu ilaç kullanman gerekir dedi bir daha hamile kalma san iyi dedi bizim ilk çocuğumuz du ölen çocuk sahibi olmak istiyoruz bir kaç yıl sonrâ
gebe kalabilirsiniz, gebelikte riskler biraz yükselir bu doğru ama kan sulandırıcı kullanmanızı engellemediği için düşük de olsa bu riski alırsanız ve takiplerinizi ihmal etmezseniz gebe kalabilirsiniz. eğer çocuğunuz olsa idi bende ne gerek var derdim bu da doğru
Zaman ayırdığınız coook tesekkur edriz moral verdiniz çok iyi geldi bize
Mrba hocam ilk kızım preeklamsiden 34 haftalik 25tansiyonla doğdu iyi çok şükür ikinci kızım gene 34 haftalik doğdu en yüksek 18 e çıktı tansiyon ama ilkinden daha kotuydum kriz gecirmedim hiç şimdi kazayla hamile kaldım korkuyorum açıkçası napmaliyim aldirmalimiyim bursada onericeniz bir dr varmı bu arada 31yasindayim teşekkür ederim
doğrusu üst üste iki preeklampsi tabii ki bir risk. ama iyi yönetilir ise ki Bursa’da hem üniversite hastanesi, hem iyi perinatologlar var, devam edebilirsiniz. tabii burada üçüncü çocuk şart mı, gerçekten istiyor musunuz bunların cevabı sizde
Merhaba doktor bey ben 1.5 ay once kanama sikayetiylehastaneye gittim plesenta dekolman teshisiyle acil sezeryanla 27 haftalik dogum yapmak zorunda kaldim. Bebegim canli dogdu 6 gun yasadi malesef. İlk gebeligimdi ve 10kg almistim hafif odemim vardi tansiyonum normaldi yani preeklempsi yok gibi gorunuyordu. Hamileligimin basindan beri coraspin 100mg 1×1 kullaniyordum, bunu neden kullaniyorum diye sordugumda doktorum centiklerdr daralma oldugunu ve bebegin beslenmesi icin kullanmam gerektigini soyledi. Sadece 1gun icmeyi unuttum ve o gunun aksami da kanamam oldu plesenta ayrilmis. Size sorum su coraspin kullandigim icin preeklampsi tablosu maskelenmis olabilir mi ve bu sebepten dolayi plesenta erken ayrilmis olabilir mi. Trombofili paneli testlerini de yaptrdim daha cikmadi sonuc tekrar ne zaman hamile kalabilirim ve ikinci gebeligimde nelere dikkat etmeliyim
öncelikle, coraspinin kullanmış ya da kullanmamış olmanız preeklampsi tablosunu gizlemez.. ya da bir tane kullanmadığınız için bu tablo da gelişmez. büyük şanssızlık gerçekten geçmiş olsun. ama çentikleşme teşhisini kaçıncı haftada koydu doktorunuz acaba ve ikinci bir radyolog da aynı görüşte miydi acaba?
Yaşım 26 ve üçüncü bebeğine gebeyim 14+2 günlük gebeyim dün aile hekimi ne kontrole gittiğimde tansiyonun 15 9 çıktı yüksek dedi kadın doğuma sevk etti kan aldılar ama sonucunu haftaya alican çok korkuyorum bise olurmu bebeğine acaba 🙁
nasıl bir kan alındı ki bir haftada çıkmıyor nerede yaşıyorsunuz çok merak ettim. hiç özel hastane veya poliklinik yok mu.. veya tansiyon takibi de mi istemediler sizden :(( lütfen var ise bir özel hastane, bir de orada görünün ve kan verin, ayrıca günde üç kere tansiyon ölçtürüp 5 gün sonra sonuçları doktorunuza götürün.. hatta hala ilgilenen yok ise dahiliye uzmanına da görünün
hocam sizee bir soru sormak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim
hocam size bir soru sormak istiyorum yardımcı olurmusunuz
hanfendi soruyu sorsanız yardımcı olmaya çalışacağım ama bir sormadınız ki
17.10.2016 da kasık agrisi şikayetiyle acile gittim. 32+5 Gittimizde bebegin kalp atışı olmadigini soylediler. Uzerinden baya geçtiğini soylediler. Gittimde tansiyonum 17/20 ama ben hic hissetmedim tansiyonumun yuksek olduğunu. Normal dogum olsun diye beklettiler benden ekokardiyoloji istemislerdi neden istediğini sordular. Bebekde kalp olabilecegini düşündüler ama sonucumda sorun çıkmamıştı. Sabah da idrar da hamturik olmasi tansiyonum yuksek olmasi acile sezeryana alindim. 3 gün yogun bakimda kaldim. 7 gun hastanede sonradan ogrendim preeklampsi hellp sendromu oldugumu.. Ama bende en ufak bir belrti olmamsti hamile kaldimda 60 kiloyken 57 düşmüştüm daha sonra yavas yavas kilo aldim dogumuda 64 le yaptim.. Yasadigim acidan dolayı tabiki yine bebegim olsun istiyorum ama bana 2 3 sene bekle dediler cok uzun bi süre.. Sizede sorum hocam ne kadar sure gecmesi gerekir tekrar gebelik dusunmek icin ve ne tetkikler yapmak gerekir? Smear testi ve kan testi verdim sonucunu da pazartesi alicam. Birde clexane igne verdiler 40 gün olucakmisim
çok tehlikeli ve sinsi bir sorundur HELLP sendromu ve gerçekten hiç belirti vermiyor çoğu zaman. büyük geçmiş olsun. sekelsiz atlatmış olmanız büyük bir başarı.. yapmanız gereken iyi bir perinatolog bulup onun yönlendirmelerini beklemek.
Tesekkur ederimm hocam
Hocam bir sorum daha var. Bana doktor 40 gün yani 40 im cikana kadar kan sulandırıci clexane vermisti. Ama 40 imin cikmasina 10 gun var suan 4 gündür regl i oldum ama cok fazla oluyo acaba kan sulandiriciyla bi alakasi olabilir mi kullanmasam regl bittikten sonra kullansam olur mu
clexan pak kanamayı arttırmaz o nedenle devam ediniz
kusura bakmayın hocamm ben 2015 yılında hamileligimde preeklampsi eklampsi help sendromu yaşadım… doğuma 3 hafta kala gebeligimi acil sezeryanla sonlandırdılar ve ben yogun bakımda 20 gün tedavi gördüm aferez ünitesinde hocam cok sıkıntı yaşadımki yogun bakımda kaldgıım zamanda bile belden asagımı bile kaybettim ayaklarımı hissetmedim son anda ameliyattan döndüm ve bir süre sonra zorda olsa saglııma kavuştum ve yogun bakımdan cıktım bebegımde iyi … size sormak istedigım hocam bundan sonraki gebeligimde aynı sorunla karşılasırmıyım ıkinci bebek sansım varmıdır hocam hayatı tehlikesı olurmu… simdiden cevabınız ıcın teşekkür ediyorum
ilk gebelik en tehlikelisidir aslında ve ikinci gebelikte iyi bir perinatolog takibi ile, RİSKİNİZ OLSA DAHİ, hiç sorunsuz da atlatabilirsiniz. ama buna bir perinatolog ile karar vermelisiniz
teşekkür ederim hocam cok sagolun
Merhaba bende eklampsi yaşadım ve doğum yaptım ondan sonra bas dönmesi yüzde uyuşukluk falan çıktı beyinde hasar bırakmış olabilir mi mr falan cekilmedi
DOĞRUSU eklampsilerden sonra hasar kalabiliyor.. bir nörolog’a görünmenizde fayda var
Selam Hocam 4 dogum sonrasi eklamsie gecirdim tansiyonumum 260 Cikti idrarda protein keybI karaciger emzimlerimde 98 Cikti 1 hafta yogunbakimda kaldim cok zor gunler gecirdim bebegim 40 haftalik dogdu benimki dogumdan 2 sonra eklamsie gecirdim kadin Doktoru bi daha hamile kalirsan cok tehli
sanırım sorunuz yarım kaldı ve eğer tekrar hamile kalıp kalamayacağınızı soruyor iseniz, yeterince çocuğunuz olduğunu var sayar isek ateşle daha fazla oynamamanızı öneririm. birinci gebeliğinde bunu geçirenlerin ikinci şansları daha fazladır ancak ilerleyen gebeliklerde geçirenlerin her gebelikte riskleri katlanır
Selam Hocam Ben dogum sonrasi eklamsie gecirdim tansiyonum 260 uzerine cikmisdI idrarda protein keybI bide karaciger emzimlerimde 98 cikmisdi 1 hafta yogunbakimda kaldim ve beyinde hazar kaldi surekli ic organlarim agriyot norolojI uz mani beyinde hazar kaldi dedi simdide 6 haftalik hamileyI’m kadin dogum uzmanim cok tehlikeli demisdi istemedigim bir gelebilir luffen cevao
hanfendi aşağıda yazdım cevabınızı bir okuyunuz.. ama bence derhal geç kalmadan gebeliğinizi sonlandırıp sonra da ya tüplerinizi bağlatın ya da spiral taktırın
Hocam iyi gunler meduller sünger böbrek hastalığim var 18 haftalik hamileyim. 24 saat idrarda protein 812 mg çıktı. Tansiyonum normal ödem yok. Kreatin degerim 1.9 çıktı risklerim nedir? Preaklemsinin belirtileri mi? Böbrek hastalığı belirtileri mu? Cevaplarsaniz çok mutlu olurum. .m
20 haftadan önceki bulgular preeklampsiye ait değildir. Durumunuz ve gebeliğiniz süresince bir nefrolog tarafından da takip ediliniz
Selam Hocam size gecende yazmisdim yarIda k almisdi dun Doktoruma gittim bebegi aldira bilirsiniz dedi bugun uzmanla konusmus bebegi aldirmasin demis aspirin 100 kullan demis bebek 9 haftalik riks var sizce ne kadar rikslI 4 cocu gum korundugum Halde hamile yI’m Ben aldirmak yonundeyim ama gunahada girmekten korkuyorum dugundugumde bana ufak bisey olsa 4 yafrum var carezizim luffen detayli bilgi verin
HANFENDİ NASIL DETAYLI BİLGİ VEREBİLİRİM Kİ SİZE… ben alınması taraftarı olduğumu zaten söyledim. bekledikçe oldunuz 9 haftalık, biraz daha bekleyip doğurursunuz zaten
hocam ben 1 yıl önce ağır preklamsi geçirdim 29 haftalık doğum yaptım karaciğer enzimlerim ve böbrek enzimlerim çok yükseldi bende hemşireyim protein 3 pozitifti karaciğer iflasa gidio dedi dr bebek kalp atışı alamadık beni acil sezeryan oldum çok şükür iyiyiz ama tansiyonum hala yüksek 160 90 kalıcı olursa diye korkuyorum birde kız kardeşim yeni evli o hamile kaldımda ondada risk var deil mi hocam ben kızım da da oldum ama son haftadaydı şimdiden teşekkürler hocam
hemşire hanım eğer preeklampsiyi bir yıl önce geçirdiniz ve hala tansiyonunuz yüksek ise sizde zaten kronik hipertansiyon var demektir. bunun için bir dahiliye doktorundan takip ve tedavi başlamanızı öneririm. evet kardeşiniz de risk olabilir, ailesel geçiş olabileceği düşünülüyor ama bu risk gerçekten var mıdır kimse bilemez.